Duits dochterklooster bezoekt Aduard

(Uit: Westerkwartier, woensdag 31 oktober 2001)

ADUARD - Op zaterdag 20 oktober brachten leden van de vereniging 'Freunde der Klosterstätte Ihlow' een bezoek aan de Historische Vereniging Aduard i.o. In 1228 stichtte de Aduarder abdij in de buurt van het Oost-Friese Aurich haar eerste dochterklooster.

De gemeente Ihlow wil deze plek verder gaan ontwikkelen voor het toerisme en stimuleert de promotie van haar kloostergeschiedenis. Sinds enige tijd is er een intensief contact tussen de Aduarder en de Ihlower vereniging met het doel om gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen. In dit kader bracht de Duitse vereniging een bezoek aan Aduard.

De dag begon in Fransum waar, in een volle kerk, verschillende mensen hebben gesproken. De burgemeester van Ihlow, Rita Janssen, sprak namens haar gemeente en hoopte op een vruchtbare samenwerking met de Aduarder vereniging en ook met de gemeente Zuidhorn. Zij bood wethouder Froukje Boersma-Van Dijk een ingelijste kleurenreproductie aan van een bladzijde uit een middeleeuws manuscript. Het was genomen uit één van de weinige boeken die van de bibliotheek van het Aduarder klooster zijn overgebleven. Dit boek bevindt zich nu in de Johannes-a-Lasco Bibliotheek in Emden. Ook de Historische Vereniging Aduard kreeg een reproductie.

Na Fransum werd de Abdijkerk in Aduard bezocht. De dag werd afgesloten in de Hervormde kerk van Gerkesklooster. Het gebouw was de voormalige bierbrouwerij van het zusterklooster van Aduard. De ontmoeting werd mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Eems Dollard Regio en de Europese Unie.

De Historische Vereniging Aduard i.o. is een nieuw initiatief om o.a. de kloostergeschiedenis van Aduard te promoten en toegankelijk te maken.

(Foto ontbreekt: In de kerk van Fransum overhandigde de burgemeester van Ihlow, Rita Janssen (rechts), een kado aan de gemeente Zuidhorn dat door wethouder Froukje Boersma-Van Dijk (links) in ontvangst werd genomen.)

Terug naar inhoudsopgave Oktober