Teleurstelling maakt plaats voor geestdrift

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, maandag 22 oktober 2001)

De ex-vrijwilligers van het kloostermuseum in Aduard vinden het nog altijd jammer dat zij na een conflict niet meer bij het museum zijn betrokken. Gebleven is de belangstelling voor het klooster en zijn geschiedenis. Het logische resultaat: een historische vereniging in oprichting.

Van onze verslaggever MARTIN DE BRUIN

Aduard/Fransum - Ze zitten vol dadendrang, maar omdat ze van het verleden hebben geleerd, gaan ze weloverwogen te werk, de aspirant leden van de historische vereniging Aduard. Bijna allemaal waren ze als vrijwilliger betrokken bij het kloostermuseum, tot de bom vorig jaar barstte na een conflict met het bestuur. "Daarom proberen we nu een antwoord te vinden op de vraag hoe de communicatie tussen het bestuur en de leden van zo'n nieuwe vereniging het best kan verlopen", stelde woordvoerder Frank Dijkstra zaterdag in het kerkje van Fransum, waar de historische vereniging Aduard in oprichting haar plannen presenteerde. Dat gebeurde dus in een passende omgeving, want de kansel in het kerkje is de enige in Nederland die in een ver verleden uit baksteen werd opgetrokken.

De bijeenkomst in Fransum werd bijgewoond door een delegatie uit Duitsland die bestond uit leden van de Förderverein der Klosterstätte lhlow, een gemeente even ten noorden van Emden. In lhlow staat het gelijknamige voormalige klooster, een dochterklooster van Aduard. Zoiets schept een band. "We willen leren van de ervaringen die onze Duitse vrienden al hebben opgedaan. Verder kijken we naar de mogelijkheden om gezamenlijk het cultuurtoerisme te bevorderen", aldus Dijkstra.

Alle betrokkenen hopen dat de oprichting van de historische vereniging eind dit jaar een feit zal zijn. Wethouder Froukje Boersma-van Dijk is blij dat inwoners van de gemeente Zuidhorn zich zo nauw betrokken voelen bij de geschiedenis van Aduard. "Al blijf ik het jammer vinden dat er na alle problemen rond het museum twee groepen zijn ontstaan. Het zou mooi zijn als ze weer samensmelten, maar je moet wel realistisch zijn. Op korte termijn zie ik dat niet gebeuren."

De teleurstelling bij de ex-vrijwilligers van het museum heeft inmiddels al lang plaatsgemaakt voor geestdrift. "We voelen ons verbonden met de historie van Aduard en dan vooral van het klooster. Want alles aan de geschiedenis van Aduard is gerelateerd aan het klooster. We willen publicaties ontwikkelen, excursies organiseren en lezingen verzorgen", somt Dijkstra de ambities van de historische vereniging in oprichting op.

Over een nacht ijs gaat de groep ex-vrijwilligers van het museum in elk geval niet. Hoe zit het in de toekomst met het financiële draagvlak is een van de vragen die men zichzelf stelt. "Kunnen we voldoende geld krijgen, bijvoorbeeld van de gemeente, zijn sponsors bereid geld op tafel te leggen, kunnen we zelf inkomsten genereren? Vragen die we nog moeten beantwoorden", blijft Dijkstra met beide benen op de grond.

Na de bijeenkomst in Fransum vertrok het gezelschap naar de Abdijkerk in Aduard waar de Cisterciënzer ziekenzaal werd bezocht. Vervolgens ging het naar de Abdijkerk in Gerkesklooster. Daar werden de belangstellenden rondgeleid door de oude brouwerij.

(Foto ontbreekt: Leden van de Förderverein der Klosterstätte Ihlow op bezoek bij het dochterklooster in Aduard.
© NVHN/Jan Zeeman)

Terug naar inhoudsopgave Oktober