Nieuwklap investeert in toekomst

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 13 oktober 1999)

ADUARD - Rond café-restaurant Nieuwklap aan de Friesestraatweg tussen Groningen en Aduard is het het al geruime tijd een drukte van belang. Hannie (43) en Joop Alt (53), die de zaak al zo'n 20 jaar drijven, vonden het tijd te investeren in de toekomst. Daarom hebben ze gekozen voor een flinke uitbreiding van de zaalruimte en een renovatie. De contouren van de 50 vierkante meter grote nieuwe serre met halfronde voorkant - die bijna zorgt voor een verdubbeling van de zaal - zijn inmiddels zichtbaar. Het streven is het hele karwei af te ronden voordat de kerstdrukte losbarst, meldt Hannie.

De uitbreiding van de zaal is nodig om de visclubs die vaak op zaterdag massaal in café-restaurant Nieuwklap neerstrijken en de voetbalsupporters die er zondags met de bus langskomen voldoende ruimte te kunnen bieden. "In de oude situatie zaten wij wel eens erg krap," zegt Hannie. Ook wordt het straks wat makkelijker bijvoorbeeld 25-jarige huwelijksfeestjes onder te brengen. "Je hebt dan toch vaak zo'n 50 mensen. Meestal zit er dan nog een stukje muziek bij. En dan waren wij geregeld net iets te klein."

Heel grote veranderingen worden niet doorgevoerd in de bestaande ruimtes. Wel wordt alles fris geschilderd. "Het plafond krijgt een mintkleur en de wanden worden Engels groen," verheugt Hannie zich. Dat past ook beter bij het huidige karakter van de zaak. Was Nieuwklap in het verleden in de eerste plaats een café waar ook een degelijke karbonade of een voedzame, zelfgemaakte bal gehakt kon worden genuttigd, de laatste tijd wordt de restaurantfunctie steeds belangrijker.

De menukaart werd derhalve ongeveer een jaar geleden uitgebreid met onder meer vis. Tegenwoordig kan bijvoorbeeld ook slibtong worden gegeten in Nieuwklap. "Maar het is bij ons niet zo'n heel culinair gebeuren. Hier krijgen de mensen op hun bord wat ze bij een goede huisvrouw ook zouden kunnen krijgen," verduidelijkt Hannie bescheiden. Daarbij komt volgens haar bovendien dat het publiek van Nieuwklap grote waarde hecht aan de betaalbaarheid van de rnaaltijden.

Hoeveel er wordt geďnvesteerd wil Hannie niet kwijt. Voor ons is het fors," zegt zij. Zij en joop weten precies waar ze het voor doen. Misschien willen hun twee zoons - nu 15 en 24 jaar oud - in de toekomst wel in de zaak. Dan is het toch mooi dat alles prima in orde is. En mochten ze niet willen, dan is het makkelijker - wanneer het paar daar aan toe is - voor een uitgebreid en gerenoveerde Nieuwklap een koper te vinden dan voor een te klein en verouderd etablissement.

(Foto ontbreekt: Hannie en Joop Alt willen de verbouwing van hun restaurant voor de kerstdrukte afronden.
© NVHN/Han de Graaf)

Terug naar Aduard in het Nieuws