'Boeren doe je echt niet meer alleen op je gevoel'
(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 16 september 1999)
'Frustrerend' vinden de twee veeboeren Fokko Huizinga (Aduard/Den Ham) en Hugo Harkema (Fransum) het eigenlijk wel. "Zijn we vier jaar bezig geweest om de milieudoelstellingen te halen", zegt Harkema, "en ben je trots op wat je hebt geleerd en in de praktijk hebt bereikt, word je weer geconfronteerd met nieuwe maatregelen. Je hebt het een nog niet gehad of het andere komt er al weer aan. We hebben eens een keer rust nodig." Hij zucht eens diep en vervolgt: "In het project was ook weidevogelbescherming opgenomen. Maar straks mag je geen kraaien meer afschieten." Hij vindt het te gek voor woorden. "En de natuurbeschermingsorganisaties laten hun 'vogeltjesland' verruigen", vult hij tot slot aan. "Maar in vogeltjesland zitten geen weidevogels meer. Weidevogels hebben namelijk behoefte aan kort gemaaid gras."
Fokko Huizinga en Hugo Harkema zullen -uiteraard donderdag 30 september aanwezig zijn in de borg Piloersma in Den Ham, waar het door de provincie Groningen geïnitieerde vierjarige project Milieusamenwerkingsverband Noordelijk Westerkwartier (MSV NWK) wordt afgesloten met de themadag 'Kansen voor een agrarisch samenwerkingsverband in een waardevol cultuurlandschap'.
Bewuster
Er zal daar door theoretici, bestuurders en boeren van alles en nog wat gezegd worden, maar beide veeboeren hebben voor zichzelf al de conclusie getrokken: "Boeren doe je niet meer alleen op gevoel, we zijn nu veel bewuster bezig." Dat geldt dan vooral de mineralenhuishouding. Vastgesteld is, dat het gemiddelde stikstofoverschot van de deelnemers aan het project vorig jaar dertien procent lager was dan in 1996. 0Het gemiddelde fosfaatoverschot was in die periode met veertien procent gedaald. "Minas, de mineralenhuishouding dus", lacht Huizinga, "leeft echt wel onder de boeren, alleen al omdat het om je portemonnee gaat. Als we nu zouden boeren, zoals vijf jaar geleden, hadden we een beste heffing gekregen. Nu zitten we binnen de norm, hebben we de milieudoelstelling gehaald".
Besparing
Besparing op energie- en waterverbruik, weidevogelbeheer, milieuvriendelijk teelt van maïs, diergezondheid en voeding maakten naast het mineralenmanagement deel uit van het royaal gesubsidieerde project, dat door deskundigen van het noordelijk agrarich innovatiecentrum Katalysator-NAI werd begeleid. Behalve cursussen waren er excursies, themabijeenkomsten en hele praktische zaken als het afstellen van de kunstmeststrooier en het met beleid inkopen van veevoer. Vier akkerbouwers en zestien veehouders uit het gebied Middag/Humsterland hebben er aan meegedaan. De meesten zullen zich aansluiten bij de Vereniging Duurzame Landbouw Stad en Ommeland. "Ja", besluiten de twee veeboeren, " we hebben de afgelopen vier jaar het nut van duurzame landbouw ingezien."
(foto ontbreekt: Veeboeren Fokko Huizinga (links) en Hugo Harkema: "We zijn vier jaar bezig geweest om de milieudoelstellingen te halen." © Wolter Kobus)
Terug naar Aduard in het Nieuws