Waar moeten we met de 'braggel' uit het kanaal heen?

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 9 september 1999)

(Van onze verslaggever Martin de Bruin)

Het is geen slib. Maar wat is het dan wel, de 3,5 miljoen kubieke meter grond die uit het Van Starkenborghkanaal wordt gebaggerd? En vooral, waar laat je het, die enorme hoeveelheden?

GRONINGEN/LUTJEGAST - Wat krijg je als je grond vermengt met water? Dan heb je volgens gedeputeerde Marc Calon (PvdA) braggel. Hij is zo'n beetje de enige op het provinciehuis die deze kwalificatte in de mond neemt. Begrijpelijk, want braggel heeft een minder positieve klank, terwijl de grond waar de gedeputeerde op doelt voor velerlei doeleinden geschikt is.

De 3,5 mjljoen kubieke meter grond die de provincie uit het Van Starkenborghkanaal wil baggeren kan straks namelijk voor de meest uiteenlopende zaken worden gebruikt. Voor de aanleg van parken, ja zelfs, als het voldoende is opgedroogd, voor de ophoging van wierden en dijken.

Het is dan ook niet zo zeer de vraag wat er de komende jaren met de grond moet gebeuren. Nee, de politiek zit vooral in haar maag met de berging van de enorme hoeveelheid grond. ledereen heeft zich al met het probleem bemoeid. De Milieufederatie, de Noordelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (NLTO) tot aan de Agrarische Natuurvereniging De Eendracht aan toe.

Allemaal richtten ze hun vizier op die ene locatie bij de Lutjegastermolenpolder. Daar waar de provincie al een gronddepot in beheer heeft en aan uitbreiding denkt. En dat is tegen het zere been. De milieufederatie denkt dat de weidevogels er verdwijnen en NLTO en De Eendracht vrezen verlies van landbouwgrond. De andere locaties die de provincie in gedachten heeft, bij Aduard en Zuidhorn, stuiten op veel minder weerstand.

Toch gloort er enige hoop voor de tegenstanders. Gedeputeerde Calon zegde gisteren in de statencommissie Ruimte toe dat pas op langere termijn wordt bekeken of de uitbreiding van het gronddepot bij Lutjegast ook daadwerkelijk nodig is. De provincie begint met de ingebruikname van een depot bij Aduard. Daarna wordt een beroep gedaan op het bestaande depot bij Lutjegast, waarna de locatie bij Zuidhorn in gebruik wordt genomen. Het is niet ondenkbeeldig dat het depot bij Zuidhorn zoveel bergingscapaciteit in zich herbergt dat de uitbreiding bij Lutjegast helemaal niet nodig is. Maar om de handen vrij te hebben, wil de provincie de mogelijkheid van uitbreiding bij Lutjegast wel open houden. Mocht het zover komen, dan moet elders nieuwe natuur worden aangelegd. Dat heeft te maken met het feit dat het terrein bij Lutjegast deel uitmaakt van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS).

Met het uitbaggeren van het Van Starkenborghkanaal zijn tientallen miljoenen guldens gemoeid. De provincie heeft haast met de uitvoering van de klus, omdat anders Europese subsidies verloren dreigen te gaan.

Terug naar Aduard in het Nieuws