Opslaan slib uit kanaal Zuidhorn mag doorgaan

Baggerwerkzaamheden stilgelegd bij Aduard in afwachting van onderzoek.

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag 24 juli 1999)

Zuidhorn - De grond die vrijkomt bij het baggeren in het Van Starkenborghkanaal mag wat betreft burgemeester L.J. Klaassen van de gemeente Zuidhorn in het gronddepot van Zuidhorn worden opgeslagen. Klaassen ziet geen reden dit de provincie te weigeren, nu er munitie is gevonden in het slib.

Klaassen gaat ervan uit dat de grond die in het depot bij Zuidhorn terecht komt, na de ervaring van de afgelopen dagen, goed gefilterd wordt op munitie en andere stoffen. "Er wordt over nagedacht hoe dat het beste kan gebeuren." Klaassen wil verder dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de aannemer en de provincie over de controle op wat er verder nog uit het kanaal wordt gevist.

De provincie heeft woensdag de baggerwerkzaamheden in het Van Starkenborghkanaal bij Aduard voorlopig stil gelegd. Dit werd besloten nadat de aannemer op munitie uit de Tweede Wereldoorlog was gestuit. Woensdag belegden de burgemeester, de hulpdiensten en de provincie een persbijeenkomst omdat de kans bestaat dat rondsnuffelaars op het depot met baggerslib uit het Van Starkenborghkanaal langs de Oostumerweg munitie hebben weggehaald. Nu kan dat niet meer omdat het depot met hekken is afgesloten en mensen door middel van borden worden gewaarschuwd dat het om een levensgevaarlijk terrein gaat.

Volgens een woordvoerder van de provincie wordt er rekening mee gehouden dat er meer munitie in het Van Starkenborghkanaal bij Aduard ligt. "De vraag is alleen hoe groot is die plek. Om dat te achterhalen is het van belang te weten te komen wat er op die plek heeft gestaan en nog belangrijker wat er is gebeurd. Er is een historisch onderzoek ingesteld. Nu al is bekend dat de Duitsers op die plek verdedigingslinies hadden betrokken om zich te verdedigen. Het kanaal was ook toen een belangrijke aanvoerroute naar de haven van Delfzijl. De Duitsers probeerden te voorkomen dat daar schepen aankwamen. Er is destijds aardig gevochten bij de spoorbrug en de sluis."

"Zodra er meer bekend is, wordt er op grond van die bevindingen een schouw ter plekke uitgevoerd. Ofwel door het Explosieven Opruimings Commando of door een gecertificeerd bedrijf. Hun taak is een inschatting maken van het risico. Aan de hand daarvan bekijken we of we meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de baggeraars en de gebouwen te beschermen. Volgens de woordvoerder valt het wet mee met de risico's die de baggeraars bij de vorige ontdekking hebben gelopen. Ze halen het slib omhoog met grote baggerschoppen, ze staan er niet met hun gezicht bovenop. Daar komt bij dat ze ervaring hebben met dit soort vondsten. Het is heel gangbaar dat er granaten worden gevonden bij slibwerkzaamheden."

Omdat het nog wet even kan duren voordat de schouw plaatsvindt, zijn de werkzaamheden eerst verplaatst tot buiten het risicogebied. "Echter, zolang alles er ligt zoals het er ligt, is er geen gevaar. De baggerschuiten liggen inmiddels at ten westen van de brug bij Aduard. De kosten komen op een paar duizend gulden per dag. Dit bedrag komt vooralsnog voor rekening van de provincie."

Terug naar Aduard in het Nieuws