Sint Bernardushof vraagt vrijwillige medewerkers (Uit: Westerkwartier, dinsdag 22 juni 1999)
Wie wil vrijwillig medewerker worden in een klein museum dat zich met Cistercëenzer kloostergeschiedenis bezighoudt? Er is op korte termijn nog dringend behoefte aan een aantal helpende handen! Speciaal voor de vakantieperiode. Deze maand bestaat museum Sint Bernardushof twee jaar. Een klein museum dat in korte tijd al een grote uitstraling blijkt te hebben. Steeds meer wetenschappers en toeristen uit alle delen van het land weten de weg naar Aduard te vinden en ook belangstellenden uit heel wal Europese landen hebben het museum al bezocht. Hoe meer bezoekers, hoe meer geïnteresseerde medewerkers het museum nodig heeft om de gasten te ontvangen of een groep rond te leiden. Iets voor u? Dan nu een stukje geschiedenis om u een idee te geven waar het museum zich mee bezig houdt.
Het museum in Aduard
Het was het jaar 1993. Twee inwoners van het dorp Aduard hadden een mooie droom. Een droom over een museum dat de geschiedenis zou laten zien van de vroegere Cisterciënzer Sint Bernardusabdij die eeuwenlang grote invloed had. De droom is werkelijkheid geworden: museum Sint Bernardushof gevestigd in het oudste pand van Aduard, werd geopend in 1997. Er is heel wat werk verzet in al die jaren. Het museum heeft een vaste en soms een extra expositie, een documentatie-centrum een winkeltje en een gelagkamer. Ook wordt er veel onderzoek gedaan om steeds meer stukjes van de kloostergeschiedenis in elkaar te passen. Was er een groot onderaards gangenstelsel? Wat is de achtergrond van de opgegraven kogelpot met de koeienhorens? Welke restanten van het enorme kloosterbezit zijn nog terug te vinden in het landschap? Maar er is nog meer?
Bezoekers krijgen een rondleiding in de Abdijkerk, de vroegere ziekenzaal van het klooster en ze kunnen in het documentatiecentrum of in de tuin genieten van een vers kopje koffie. Zo is er van alles te doen in het museum. Als u er zin in krijgt om op de een of andere manier mee te helpen dan bent u van harte welkom!
U kunt rustig de telefoon pakken en informatie vragen aan de conservator Jakob Loer, 050-4032109 of bellen met J. Dijkstra 050-5266377.
Zie ook de eigen internetpagina van het museum door hier te klikken!!!