Onduidelijkheid over depot irriteerd

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, vrijdag 18 juni 1999)

Zuidhorn - Bewoners van het gebied tussen bet Van Starkenborghkanaal, Zuidhorn en Aduard willen snel meer duidelijkheid over de invulling van hun woon- en leefomgeving. Dat bleek gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in Zalencentrum Balk in Zuidhorn die geheel gewijd was aan de plannen van de provincie om op drie plaatsen langs het kanaal depots in te richten waar grond wordt opgeslagen die vrijkomt bij het verbreden van de waterweg.

De ergernis was groot bij de bewoners, omdat gedeputeerde T. Musschenga en GPV-wethouder S. de Vries van Zuidhorn niet konden vertellen wat er nu precies gaat gebeuren. Verder bleek dat veel mensen zich zorgen maken over de mogelijke vervuiling van de grond die in de depots wordt opgeslagen. De provincie heeft deze week drie locaties aangewezen waar de grond wordt geborgen die vrijkomt bij de verbreding van het Van Starkenborghkanaal. Het gaat om een plek in de Lutjegastermolenpolder, tussen Lutjegast en het kanaal, een locatie bij Gaarkeuken in de buurt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie en een terrein tussen Zuidhorn en Aduard. De aanpassing van het Van Starkenborghkanaal is nodig om het geschikt te maken voor grotere binnenvaartschepen. In totaal komt bij de klus 3,6 miljoen kuub grond vrij

Niet duidelijk

Met name de locatie tussen Zuidhorn en Aduard was gisteren onderwerp van gesprek. Musschenga, die de avond voorzat, kon over dit gebied niet veel meer zeggen dan dat het gemeentebestuur van Zuidhorn en de provincie in overleg zijn over de invulling ervan. Ook op de bijeenkomst werd dus niet duidelijk of het depot 81 hectare zal beslaan en vier meter hoog wordt, of dat het een oppervlakte krijgt van 133 hectare en twee meter hoog wordt. De keuze is afhankelijk van de wensen van Zuidhorn, die op het terrein graag woningen wil bouwen. Verder speelt een rol of de nieuwe vaste oeververbinding ten oosten van Zuidhorn er komt.

Jan Bos, woonachtig in Oosterzand, verwoordde de vrees van velen door te stellen dat hij bang was dat grond, die straks in de depots terechtkomt, is vervuild. Volgens projectleider Duursma is het vervuilde slib al in 1989 gesaneerd. "Peilingen hebben nadien uitgewezen dat er door toenemende stroming in het water geen slib meer neerslaat op de bodem. Er is een kleine hoeveelheid matig verontreinigde grond, maar dat wordt apart opgeslagen." Bij welk depot is nog niet bekend.

Terug naar Aduard in het Nieuws