Provincie wijst locaties aan voor opslag grond kanaal

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 16 juni 1999)

Ruimte nodig voor berging miljoenen kubieke meters grond.

Groningen - De provincie Groningen heeft drie locaties aangewezen waar de grond wordt geborgen die vrijkomt bij de verbreding van het Van Starkenborghkanaal. Het gaat om een plek in de Lutjegastermolenpolder, tussen Lutjegast en het kanaal, een locatie bij Gaarkeuken in de buurt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie en een terrein tussen Zuidhorn en Aduard.

(Van onze verslaggeefster Jantina Russchen)

Gedeputeerde T. Musschenga meldt dat de provincie zeer binnenkort de eigenaren van de geselecteerde percelen zal benaderen. De drie locaties zijn op basis van een milieueffectrapportage (MER) als beste uit de bus gekomen voor de opslag van grond. Bij de selectie van geschikte plekken is onder meer rekening gehouden met natuurwaarden en de geschiktheid van de bodem. De aanpassing aan het Van Starkenborghkanaal is nodig om het geschikt te maken voor grotere binnenvaartschepen. In totaal komt bij de klus 3,6 miljoen kuub grond vrij.

Bij Lutjegast wordt het bestaande gronddepot uitgebreid. Het terrein waar de grond wordt gedumpt moet in de toekomst in totaal veertig hectare groot worden. De uitbreiding van dit depot gaat ten koste van een natuurgebied. In overleg met de gemeente Grootegast zoekt de provincie naar mogelijkheden dit verlies in de buurt van Lutjegast te compenseren.

De beoogde grondberging bij Gaarkeuken is twintig- hectare groot. 'Omdat dit gebied al wordt verstoord door de aanwezigheid van een rioolwaterzuiveringsinstallatie is de komst van een depot minder ingrijpend", aldus Musschenga. Het gebied waar de grond wordt gestort zal 2,5 tot 3 meter hoog worden. Musschenga: "Als de opslagplaats vol is, wordt het gebied weer opnieuw ingezaaid en glooiend afgewerkt. Maar je houdt een bult in het landschap."

Het is nog onduidelijk hoe groot het depot bij Zuidhorn wordt. "Er zijn twee mogelijkheden. Of het depot beslaat 81 hectare en wordt vier meter hoog, of het krijgt een oppervlakte van 133 hectare en wordt twee meter hoog. De keuze is afhankelijk van de toekomstige inrichting van dit gebied." De gemeente Zuidhorn wil op het terrein tegenover het gemeentehuis nieuwe woningen bouwen. De grondbergingslocatie wil ze op termijn inrichten als park en natuurgebied. Het streven van de provincie is om een nieuwe oeververbinding over het kanaal aan te leggen, omdat de brug tussen Noordhorn en Zuidhorn een bottleneck is in relatie tot de nieuwe functie van het Van Starkenborghkanaal. "De nieuwe weg vanaf de Friesestraatweg naar deze brug zal in de richting van het kanaal moeten oplopen naar een hoogte van 9,5 meter. Als het gronddepot 81 hectare groot wordt en dus vier meter hoog, hoef je nog maar 3,5 meter te overbruggen', a1dus Musschenga.

Er is sprake van geweest dat een deel van de grond uit het Van Starkenborghkanaal in een zandgat bij Bergum (Friesland) zou worden gestort. Deze optie is volgens Musschenga van de baan. De provincie kan eerst nog even vooruit op de bestaande locatie bij Lutjegast. Het is de bedoeling in de loop van volgend jaar het nieuwe depot bij Gaarkeuken in gebruik te nemen. Daarna komen de geplande bergingen bij Zuidhorn en de uitbreiding van het depot in Lintjegastermolen aan bod.

Terug naar Aduard in het Nieuws