'Bij een blaasorkest knal je de kerk uit' (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 8 september 1998)
ADUARD - Een clavecimbel of een forte piano kan heel goed, maar een moderne vleugel komt er met in. Dertig strijkers is ook geen probleem, maar een groot blaasorkest is taboe. "Dan knal je de kerk uit." Bestuurslid Davien Vonk van de Stichting Abdijconcerten Aduard weet precies wat wel en niet klinkt in de Abdijkerk. Al 36 jaar organiseert de stichting concerten in deze unieke kerk, die eens diende als ziekenzaal van het cisterciënzerklooster dat in Aduard stond.
"De akoestiek van de kerk is heel bijzoner. Het is een combinatie van de vorm van het monument en de bouwmaterialen. Een klank moet als het ware kunnen uitgroeien. De brokkelige structuur van de stenen muren en het vele hout in het interieur zorgen voor een perfecte weerkaatsing van die trillingen." Tenminste voor bepaalde soorten muziek. Vonk: "Een pop- of jazzconcert zullen we er nooit organiseren. Dat komt niet tot z'n recht. Wij richten ons speciaal op klassieke muziek. En af en toe is er volksmuziek."
In 1961 werd er voor het eerst gemusiceerd in de Abdijkerk. Dat gebeurde op initiatief van de toemnalige burgemeester van de gemeente Aduard H. Goeman Borgesius. "Hij was een groot liefhebber van klassieke muziek en had ook veel contacten in die wereld. Hij zag de mogelijkheden van de kerk. Nu gebeurt het veel vaker dat in kerken bijvoorbeeld lunchconcerten worden gegeven. Maar voor die tijd was zijn idee uniek. Het bleek een succes. Het liep storm. Er reed toen zelfs een speciale bus om bezoekers uit de stad Groningen te halen en weer naar huis te brengen."
De belangstelling voor de Abdijconcerten is nog steeds groot. "Ik denk dat dat komt door de speciale sfeer. Alles gaat heel ongedwongen. De bestuursleden schenken zelf koffie. En regelmatig is er gelegenheid voor de bezoekers om in de pauze van het concert met de musici te praten. Zij vinden het heerlijk om hier te spelen. Voor een musicus zijn de voorwaarden waaronder hij of zij speelt heel belangrijk. In de Abdijkerk komt de muziek tot haar recht."
In de loop der jaren is er wat betreft de programmering wel het een en ander veranderd. Wroeger stond oude muziek centrual, met name barok. Wat wij bieden is gevarieerder." De ensembles die optreden in het middeleeuws kloostergebouw zijn stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd door het bestuur van de stichting. "Wij krijgen van het Nederlands Impresariaat een compleet boekwerk met gezelschappen. Dat vlooien wij helemaal door. En daarna maken wij een keuze. Bij ons staat kwaliteit voorop. Daarnaast moet het natuurtijk betaalbaar zijn. En het moet passen in de kerk."
De musici die uiteindelijk door het bestuur zijn uitverkoren om in de Abdijkerk te spelen, zijn stuk voor stuk groepen die doorgaans optreden in zalen als de Stadsschouwburg of de Oosterpoort in Groningen. "Altijd proffessionele gezelschappen met veel kwaliteit. Het is toch schitterend dat we dat hier hebben."
Dit seizoen is er voor het eerst sinds lange tijd weer een kerstconcert in de oude ziekenzaal van het Aduarder klooster. "Dit is omdat de cistercienzer kloosterorde dit jaar 900 jaar bestaat. Deze orde is vooral gericht op Mariaverering. Daarom worden er tijdens dit concert Marialiederen ten gehore gebracht. Heel bijzonder is dat er een klein kerstliedje wordt gezongen dat afkomstig is van de Abdij in Aduard."
De stichting richt zich in haar programmering niet op een bepaalde doelgroep. Vonk: "Het publiek is zeer divers. Het is niet meer van deze tijd om te zeggen dat klassieke muziek is voorbehouden aan een bepaalde elitaire groep. De mensen die komen zijn gewoon allemaald muziekliefhebbers."
(Jantina Russchen)
(Foto Omke Oudeman ontbreekt: Het bestuur van de Stichting Abdijconcerten Aduard: vlnr Wim Bender, Ada Visserman, Emma van de Dijk, Davien Vonk en Gerrit Kuijk.)
Bezoek ook de pagina's van de Stichting Abdijconcerten met o.a. de concertagenda.