Sint Bernardushof herdenkt de orde van Citeaux

(Uit: Westerkwartier, dinsdag 21 juli 1998)

ADUARD - Tot 1 november is er in de Sint Bernardushof extra aandacht voor Middeleeuwse vloer- en wandtegels uit Aduard en Klaarkamp in het kader van 900 jaar Cisterciënzers. Daarnaast zijn op zondag 11 oktober Cisterciënzer monniken terug in Aduard. Op deze dag zullen de monniken van het klooster Sion bij Diepenveen het museum bezoeken. Aan het eind van de middag houden zij een oecomenische vesperdienst in de Abdijkerk. Alle andere Nederlandse Cisterziënser abdijen zijn hiervoor ook uitgenodigd. De zangdienst wordt gehouden van 16.00 tot 16.30 uur.

Vrijdag 18 december 1998: Abdijconcert

Tijdens het op deze avond te houden kerstconcert van de stichting Abdijconcerten Aduard zal het ensemble Super Librum een lied ten gehore brengen, dat oorspronkelijk in de Sint Bernardusabdij in Aduard is geschreven. Het lied, getiteld Ad cantus leticie, is ontdekt door prof. J.M.M. Hermans in een dertiende eeuwse penitentiale uit Aduard, die zich bevindt in Emden. Prof. Hermans is bereid gevonden een toelichting te geven op deze productie van de Aduarder monniken. De toegang tot het concert kost f 20,- (reservering 0594-503161).

In de Sint Bernardushof in Aduard (Groningen) wordt dit jaar ruimn aandacht besteed aan het 900-jarig bestaan van kloosterorde van de Cisterciënzers. Deze monniken stichtten in Europa zo'n 700 kloosters en hielden zich naast de dagelijkse gebedsdiensten bezig met architectuur, landontginning, studie, landbouw en economie. De eerste Nederlandse Cisterciënzer abdij was het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest (Friesland). In 1192 stichtte Klaarkamp het klooster Aduard bij Groningen, dat zou uitgroeien tot de grootste en rijkste abdij van Nederland met een populatie van 100-150 koormonniken, 500 conversen (werkmonniken) en een landbezit van 7000 ha.

De Aduarder monniken zijn voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de culturele ontwikkeling van de provincie Groningen. Van het enorrne kloostercomplex resteert alleen nog de ziekenzaal van de monniken, het oudste (1297) medische gebouw van Nederland. Museum de Sint Bernardushof in Aduard vertelt het gehele verhaal van de Cisterciënzers tot in de moderne tijd. Op de zolder is een documentatiecentrum ingericht. Koffiekamer, museumwinkel, tuin en terras zijn vrij toegankelijk.

Vanuit het museum vinden rondleidingen plaats in de Abdijkerk, de voormalige ziekenzaal van het klooster.

Terug naar Aduard in het Nieuws