Zalig verklaarde Emmanuel terug in Aduard

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, maandag 12 oktober 1998)

ADUARD - Gekleed in lange, witte gewaden brachten ze de vespers ten gehore, de monniken van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Sion uit Diepenveen. Een historisch moment, want sinds 1580 hebben de liederen niet meer geklonken in de abdijkerk in Aduard. De cisterciënzer kloosterlingen waren gisteren in Aduard om de relikwieën van de Zalige Emmanuel terug te geven.

In 1295 kwam de bisschop uit Italië na een vermoeidende reis aan bij het klooster in Aduard om er een teruggetrokken leven te gaan leiden. Hij is daar op eigen verzoek begraven. Archeoloog professor Van Griffen groef in 1940 de resten van de zalig verklaarde Emmanuel van Cremona op en schonk die aan het klooster in het Overijsselse Diepenveen.

Ter gelegenheid van het negende eeuwfeest van de orde overhandigde de abt van dat klooster de resten gistermiddag tijdens een druk bezochte oecumenische vesperdienst in de abdijkerk aan de Stichting Museum Sint Bernardushof. En daarmee is de Zalige Emmanuel teruggekeerd naar de plek die hij zelf als laatste rustplaats had gekozen.

De officiële overdracht van de stoffelijke resten van de zalig verklaarde Emmanuel van Cremona naar Aduard werd begeleid met een speciale dienst in de Abdijkerk
© Omke Oudeman

Voorzitter Davien Vonk van de museumstichting, die de schrijn met de stoffelijke resten in ontvangst nam, noemde de terugkeer van Emmanuel van Cremona 'van onschatbare waarde'. "Een symbool van de onverbrekelijke band tussen de kloosterorde en Aduard." In dit Groninger dorp stond het grootste en rijkste cisterciënzerklooster van Nederland.

Het was Emmanuel van Cremona die de ziekenzaal van de Aduarder abdij in 1297 inwijdde. De zaal, het enige bewaard gebleven kloostergebouw, is nu de abdijkerk, waar de hervormde gemeente is ondergebracht. Gisteren schreven een vijftiental cisterciënzer monniken en een aantal zusters uit Diepenveen geschiedenis door daar voor het eerst sinds eeuwen de traditionele monotoon gezongen gebeden ten gehore te brengen.

"Monniken kregen vroeger 18.657 Karolusmunten als ze in Aduard het klooster ingingen. Dat verklaart ook waarom we hier nu met z'n allen zijn" maakte abt drs. Romero Hakvoort een vette knipoog naar het verleden. De abt sprak de wens uit om de orde in Aduard nieuw leven in te blazen. "Wat zou het mooi zijn als hier monniken een cisterciënzer leven gaan leiden, maar dan wel in oecumenisch verband. Kleine, eenvoudige groepen in het Groninger landschap", aldus drs. Hakvoort, met de nadruk op 'klei

(Ina Reitzema)

Drs. Romero Hakvoort,
Abt Onze Lieve Vrouwe van Sion
Overdracht schrijn Zalige Emmanuel
Foto's © Omke Oudeman

Terug naar Aduard in het Nieuws