'O nee, het water stroomt de keuken binnen' (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, vrijdag 12 juni 1998)
ADUARD - "Oh nee, het water stroomt de keuken binnen. Daar hebben we net een nieuwe parketvloer gelegd." Gea Smit uit Aduard is hoorbaar in paniek. Twee weken geleden betrok zij samen met haar man Jan en zoon Peter een monumentaal pand aan het Kaakheem in het centrum van Aduard. Een hevige stortbui zette gistermiddag - net toen de boel na de verhuizing een beetje op orde was - een deel van de woning onder water. De riolering bleek niet berekend op de grote hoeveelheid regenwater.
"Wij hadden van omwonenden gehoord dat dit huis twee jaar geleden onder water had gestaan. Er stond toen een laag van 30 centimeter. Wij schrokken van die mededeling en zijn vorige week naar de gemeente Zuidhorn gestapt. De verantwoordelijke ambtenaar vertelde ons dat er nooit meer sprake zou zijn van wateroverlast. De riolering was aangepast en we hoefden ons nergens druk over te maken Hij verzekerde ons dat we rustig konden slapen."
Gistermiddag pakte het echter heel anders uit. Van 'rustig slapen' leek daarna weinig meer te komen. Gea Smit: "Ik doe vannacht geen oog dicht. De voorspelling is regen, regen, en nog eens regen. We waren van plan om na de verbouwing, die een maand heeft geduurd, een weekje op vakantie te gaan. Maar ik zet geen stap buiten de deur. Stel je voor dat het weer zo gaat regenen en je bent niet thuis." Jan Smit heeft gistermiddag nog geprobeerd de gemeente telefonisch te bereiken. Maar in verband met een personeelsreis stond het antwoordapparaat er op.
Gelukkig was de familie Smit tijdens de wolkbreuk thuis en kon er meteen actie worden ondernomen toen het water het huis bedreigde. "Het ging echt razendsnel. De regen kwam met bakken naar beneden. En na een paar minuten spoot het water met kracht uit het putje naast ons huis. Het plein hiervoor was even later veranderd in een zwembad en het water begon bij ons naar binnen te sijpelen." De inderhaast gemaakte zandzakken konden het water niet keren. De verhuisdozen dreven in de garage, de hal kwam blank te staan en ook in de bijkeuken rukte de nattigheid op.
De brandweer kwam uiteindelijk net op tijd om de nieuwe keukenvloer te redden. Met behulp van een pomp werd het water geloosd. "Eén ding is zeker. Wij stellen de gemeente aansprakelijk voor deze ellende. Zij is verantwoordelijk voor het functioneren van het rioleringstelsel. Nu zit er niets anders op dan te dweilen en te hopen dat het droog blijft."