(Dagblad van het Noorden, zaterdag 21 februari 2004)
Door Wim Jassies
ADUARD - De abdijkerk van de Nederlandse hervormde gemeente van Aduard zal dit jaar niet worden ingericht als middeleeuwse ziekenzaal. Het bestuur van de Stichting Kloostermuseum St. Bernardushof heeft dit de inrichters van de tentoonstelling laten weten. De jaarlijkse thematentoonstelling van het Kloostermuseum gaat dit jaar over de medische zorg van de cisterciënzer monniken van het toenmalige klooster in Aduard. De Rijksgebouwen-dienst gooide roet in het eten.
De huidige abdijkerk was ooit de ziekenzaal van het beroemde klooster St. Bernardus, dat in 1192 werd gesticht. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden in 1580 grote delen van het immense complex in Aduard verwoest. In 1594, bij de Reformatie, was het helemaal gedaan met het kloostercomplex, waar ooit vermaarde humanisten als Wessel Gansfort en Rudolf Agricola studeerden. Alleen het imposante gebouw, waarin de ziekenzaal was ondergebracht, overleefde de tijden.
Aan dit aspect werd twee jaar geleden een thematentoonstelling gewijd. Het stichtingsbestuur staat voor dit jaar een expositie voor over de rol van de cisterciënzer monniken in de gezondheidszorg. Trekker van die expositie moest de inrichting worden van de voormalige ziekenzaal in de abdijkerk. De plannen werden voorbereid, het netwerk werd 'aangeboord' om spulletjes voor die unieke expositie te krijgen. Totdat de Rijksgebouwendienst in Den Haag, eigenaar van het gebouw, liet weten in het tweede kwartaal groot onderhoud aan het complex te willen plegen. Daarbij gaat het vooral om het immense pannendak; het hout onder die pannen zou grotendeels moeten worden vervangen. Ook moeten goten gerestaureerd dan wel vervangen worden, gaat het verder om schilder en voegwerk.
"Op zich", zegt voorzitter Ad Hof van de kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde kerk van Aduard, "gaat het misschien niet eens om zulke grote dingen, maar het gaat wel om een groot gebouw." Hof gaat er overigens wel van uit dat de kerkdiensten gewoon door kunnen gaan.