(Dagblad van het Noorden, zaterdag 4 oktober 2003)
Door Geert Job Sevink
ZUIDHORN - De gemeente Zuidhom onderzoekt de mogelijkheden om op het gebied van openbaar basisonderwijs samen te werken met andere gemeenten. De huidige schaal van het openbaar basisonderwijs in Zuidhom is relatief klein met zes scholen, zodat samenwerking gewenst is. Dit staat in de visie op de toekomst van het openbaar onderwijs, die de gemeente onlangs heeft opgesteld.
Per 1 januari draagt de gemeente het bevoegd gezag van het openbaar onderwijs over aan een bestuurscommissie, die nog wordt gevormd. Enige tijd later zal er een bovenschoolse directeur aantreden. Daarvoor gaat binnenkort de sollicitatieprocedure van start. De resultaten van het onderzoek naar samenwerking zullen 'als bagage' worden meegegeven aan de nieuwe commissie.
Wethouder Froukje Boersema is al langer op zoek naar mogelijkheden tot samenwerking met andere gemeenten op het gebied van openbaar onderwijs, maar tot nog toe ondervond ze daarin weinig steun. Boersma: "In 1997 hebben we al eens een eerste verkenning gedaan op dat gebied, maar dat was toen nog niet aan de orde. De andere gemeenten waren te veel bezig hun eigen onderwijs in goede banen te leiden en hadden geen interesse in samenwerking. Maar uit de huidige gesprekken blijkt dat men samenwerking niet langer uitsluit."
Zuidhorn heeft in het verleden geprobeerd de overige gemeenten in het Westerkwartier te interesseren voor samenwerking op onderwijsgebied, maar die richten de blik de andere kant op. "Leek is meer gericht op Roden en Marum en Grootegast richten zich op Friesland", zegt ze.
'Wij zoeken het vooral bij de gemeenten ten noorden van Zuidhorn, zoals Bedum en Winsum. Maar ook gemeenten in Friesland komen voor ons in aanmerking," Over eventuele samenwerking met het bijzonder onderwijs zegt ze: "Dat laat ik over aan de bestuurscommissie."
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) juicht de plannen voor samenwerking toe, maar is pessimistisch over de aanstelling van een bovenschoolse directeur. Alex Temmingh van de gmr: "Men heeft heel erg gespeeld op de kaart van de bovenschoolse directeur, maar ik verwacht dat die binnen een jaar overspannen is. Ik ben daar heel pessimistisch over. Ook over het feit dat de gemeenteraad financieel de eindverantwoordelijkheid behoudt, wat voor beslissingsvrijheid heeft die commissie dan?"
Inmiddels heeft de gmr besloten het formatieplan alsnog goed te keuren. Alex Temmingh van de gmr: "We hebben uit zeer pragmatische overwegingen besloten toch akkoord te gaan, anders zou dat een procedure opleveren die de overdracht van het bestuur aan de bestuurscommissie zou hebben vertraagd. Daar voelen wij niets voor, want hoe eerder dat gebeurt hoe liever het ons is. We willen graag van het oude bestuur af, want de gemeenteraad en de wethouders zijn ondeskundig op het gebied van onderwijs en bovendien heeft het onderwerp weinig prioriteit."