(Dagblad van het Noorden, woensdag 30 juli 2003)
Als Hans van Seventer het financieel rond krijgt brengt hij in 2005 een speelfilm uit over de legendarische reddingboot Insulinde van de gebroeders Mees en Klaas Toxopeus. Dit schip redde tussen 1927 en 1965 meer dan driehonderd mensen.
Door Henri van Veen
Mees en zijn achttien jaar jongere broer Klaas Toxopeus groeiden in de jaren dertig uit tot de helden van Oostmahorn, de uitvalsbasis voor de 339 reddingsoperaties van de Insulinde.
De reddingen van de gebroeders Toxopeus werden in de periode voor de Tweede Wereldoorlog breed uitgemeten in de kranten. De Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij - later kreeg ze het predikaat koninklijk - kon die publiciteit goed gebruiken bij haar fondsenwerving.
De heldenstatus van de twee broers wil film- en programmamaker Hans van Seventer uit Aduard gebruiken voor een film die hij De Redding noemt. Climax moet een reddingoperatie worden bij Ameland op 9 januari 1933. Een dag eerder was een Fins vrachtschip door een navigatiefout in de mist op een zandbank (het Bornrif) gelopen. De Alexa was reddeloos verloren toen een zware storm de kop opstak. Nadat de bemanning aanvankelijk had geweigerd door de crew van de Insulinde van boord te worden gehaald, werd ze op 9 januari 1933 uit haar benarde positie bevrijd.
Van Seventer, documentairemaker voor de EO, begon een jaar geleden met research voor zijn project. "Ik probeer inzicht te krijgen in waarom mensen niet gered willen worden. Altijd denken ze op eigen houtje het tij te kunnen keren."
Van Seventer wil De Redding zelf regisseren. "De film moet zo realistisch mogelijk zijn, maar enige geschiedvervalsing is ook nu niet uit te sluiten. Er moet ook spanning zitten, maar hij moet wel geloofwaardig blijven." Hij heeft de hulp ingeroepen van de vermaarde berger Jaap Grootveld van Smit Internationale, die betrokken was bij de berging van de Russische atoomonderzeeër Koersk.
Bij zijn acteurskeuze staat Van Seventer voor een dilemma. "Kies ik voor beroepszeelieden. dan komt dat de aannemelijkheid van de scènes zeker ten goede. Maar dat gaat waarschijnlijk ten koste van de acteerprestaties. Kies ik voor acteurs, dan heb ik dat probleem niet, maar boet de film waarschijnlijk in qua geloofwaardigheid."
Van Seventer wil najaar 2004 beginnen te filmen. "In november en december kan het aardig spoken op zee. Bij windkracht 7 tot 8 moeten leuke filmbeelden te maken zijn"', aldus de producent.
Momenteel beweegt de Aduarder EO-programmamaker hemel en aarde om fondsen voor zijn film te krijgen. Hij heeft minimaal twee miljoen euro nodig. "Voor een speelfilm van anderhalf uur is dat onderaan de budgettaire ladder,"
(Foto ontbreekt: Hans van Seventer op Noordpolderzijl:"Scènes op zee zijn nooit aannemelijk".
© Ida Mulder)