Zorgen over hoge walbeschoeiing

(Dagblad van het Noorden, woensdag 9 juli 2003)

Door Wim jassies

NOORDHORN/ADUARD - De ongerustheid onder inwoners van Aduard en Noordhorn over de hoogte van de twee jaar geleden geplaatste walbeschoeiing van het Van Starkenborghkanaal neemt beetje bij beetje toe. Mensen die te water zijn geraakt, lukt het nauwelijks of niet om over die beschoeiing heen te klauteren. Zo lag de 77-jarige Willy Poel uit Noordhorn ruim anderhalve week geleden ongeveer een halfuur in het water, voordat het een binnenschipper lukte haar er met zijn 'autotakel' uit te krijgen. Daarna deed zich nog het probleem voor van het steile talud. Met man en macht, passanten, brandweer, politie, lukte het uiteindelijk haar op de wal te krijgen.

De afgelopen jaren is het Van Starkenborghkanaal uitgebaggerd. In het kader daarvan zijn ook de beschoeiingen aangepast. Ze steken nu ongeveer een halve meter boven het water uit. "Dat moest om de golfoverloop tegen te gaan", aldus provinciewoordvoerder Wim Trip. "Het is tegen de afslag van de oevers,." De maatregel is ook genomen, omdat binnen enkele jaren grotere schepen door het Van Starkenborghkanaal mogen gaan. Buiten de aan het kanaal liggende dorpen zijn om de 200 meter zogeheten wilduittredeplaatsen aangebracht, zodat te water geraakte dieren, met name reeën, op die plekken weer uit het kanaal weten te komen; voordien verdronk veel wild in het kanaal. "Maar die wilduittredeplaatsen liggen uiteraard niet in de dorpen en bij de bruggen", aldus Trip. "Daar is het veel te druk en te gevaarlijk voor die dieren."

De 75-jarige Janny Poel dacht nadat haar zus Willy na een panieksprong in het kanaal was terecht gekomen dat haar laatste uur had geslagen. "Ze lag met het gezicht in het water", herinnert ze zich glashelder. "Als die automobilist uit Adorp niet meteen het water was ingesprongen om haar te redden, nou, dan weet ik het niet."

Volgens voorzitter Roelf Pijpker van de Vereniging van Dorpsbelangen Aduard is het punt van de hoge walbeschoeiing al eens aangekaart bij de gemeente. "Alsje in het kanaal komt, dan kom je er niet meer uit", zegt hij. Maar hij geeft ook toe dat de kwestie vooralsnog voor Dorpsbelangen geen hot item is. Bij de Vereniging van Dorpsbelangen Noordhorn heeft de kwestie volgens voorzitter Derk Jan van den Bos nog helemaal niet op de agenda gestaan. "Misschien komt het na de vakantietijd", oppert hij. Van den Bos merkt verder wel op dat kinderen op warme dagen geregeld van de brug afspringen, "en die weten wel aan de wal te komen."

Een inwoner van Aduard, Fred den Haring, voorspelt in een ingezonden brief meer ongelukken 'op die onbemande bruggen vlakbij de bebouwde kom en er gaan zeker mensen verdrinken'. Den Haring: "Je kunt er ook niet meer staan. Meteen aan de kant is het al twee meter diep." Hij omschrijft zichzelf in dit verband als 'een verontruste burger'.

Ongeluk

Volgens Janny Poel is haar zus en huisgenote Willy (77) zeer beslist niet onder de slagbomen door gekropen. "Ze moest naar het ziekenhuis", vertelt ze. "Ik had mijn auto aan de andere kant van de brug staan, omdat hier stratenmakers bezig waren. Ik ben vooruit gelopen om de auto te halen. Mijn zus, die slecht ter been is en helemaal niet kan bukken, kwam achter me aan. Ik weet zeker dat ze niet onder de slagbomen is gekropen. De brug ging omhoog, toen ze er op liep. Ze had natuurlijk niet moeten springen, maar gewoon op de brug moeten blijven staan. Maar ja, ze wilde naar mij toe. Ze moest op tijd in het ziekenhuis zijn."

(Foto ontbreekt: De walkanten van het Van Starkenborghkanaal zijn sinds een paar jaar behoorlijk hoog. Wie in het water belandt kan er niet of nauwelijks uit klauteren.
© DvnH/ Jan Zeeman)

Terug naar inhoudsopgave Juli