Tentoonstelling over Aduard, het klooster en het water

(Regiobode, dinsdag 8 april 2003)

ADUARD - Museum Sint Bernardushof in Aduard opent vrijdag de thema-expositie Houden, Keren en Schipperen. De tentoonstelling geeft een beeld van waterbeheersing door de eeuwen heen met als speerpunt de periode waarin de Sint Bemardusabdij vanuit Aduard een geweldige ontwikkeling in gang zette.

De wierde Aduard lag in onbedijkt gebied waardoor de noodzaak ontstond om de Sint Bernardusabdij te beschermen tegen de waterafvoer uit het hoger gelegen Drenthe maar ook tegen de vloedgolven van de nabije zee. Bescherming was verder nodig om de landbouwopbrengsten te garanderen.

De Cisterciënzer Orde was (en is) vermaard om zijn praktische inzichten en vaardigheden waardoor een infrastructuur ontstond die tot op de huidige dag nog een rol speelt. Zo zijn in de tentoonstelling oude aktes te zien van Zijlvest-aangelegenheden, een model van een sluis (zijl), kaartmaterialen en middeleeuws graaf- en dijkbouwgereedschap. Ook de handelsvaart komt aan bod met een uiterst nauwkeurig model van een koggeschip, fragmenten van een origineel exemplaar en de inventaris van een gezonken kogge, gevonden in de Noordoostpolder.

Deze voorwerpen kwamen naar Aduard dankzij de medewerking van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie in Lelystad.

Voor het eerst is de expositie niet alleen ingericht binnen de muren van museum Sint Bernardushof, maar hangen in de Hofstraat foto's van het voormalig Binnendiep, een waterloop binnen het kloosterterrein die een verbinding vormde met waterwegen die aansloten op het door de monniken gekanaliseerde Aduarderdiep.

Drie basisscholen in Aduard doen mee aan de thema-tentoonstelling. Vol enthousiasme zijn de kinderen bezig met werkstukken onder leiding van drie kunstenaars. Het werk van de kinderen zal enige weken te zien zijn in de Abdijkerk. De tentoonstelling zal tot 1 november dagelijks geopend zijn, behalve maandagen.

Terug naar inhoudsopgave April