(Dagblad van het Noorden, zaterdag 5 april 2003)
Door Wim jassies
ADUARD - Er moet zéker iets aan de verkeersveiligheid in Aduard gebeuren, waarbij de prangende vraag is of er hierbij wel of geen rondweg moet komen. En een andere zich opdringende vraag is of de bijzonder interessante geschiedenis van het voormalige kloosterdorp toeristisch gezien moet worden uitgebuit.
Met die twee zaken gaat de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Aduard de komende twee weken de boer op. Bewoners uit het dorp zijn de komende twee maandag en donderdagavonden uitgenodigd om daarover in De Meeden met elkaar en met Dorpsbelangen van gedachten te wisselen.
"We willen het er over hebben hoe Aduard er in 2020 uit moet zien", aldus Dorpsbelangen-voorzitter Roelf Pijpker. "We moeten toekomstgericht denken." Om alle meningen en gedachten te inventariseren, hebben Pijpker en de zijnen al gesprekken gevoerd met de politieke partijen, de middenstand, de diverse historische verenigingen, de woningbouwvereniging en buurtverenigingen. "Daarbij draaide het toch steeds weer om de rondweg en de vraag of de historie van Aduard geëxploiteerd moet worden", aldus Pijpker. "Er bestaan gewoon veel klachten over de verkeersveiligheid in het dorp. Er zijn zelfs tekeningen uit '69, waarop een rondweg is ingetekend. Voor ons is de noodzaak een rondweg aan te leggen alleen maar groter geworden. Vooral het vrachtverkeer is, mede door de aanleg van een loswal aan het Van Starkenborghkanaal, enorm toegenomen. Een wonder dat er zo weinig ongelukken gebeuren."
De middenstand heeft het overigens een hard hoofd in een rondweg aan de oostkant van het dorp. Zij vreest klandizieverlies. Volgens Pijpker kan dat worden gecompenseerd door meer toeristen naar Aduard te lokken. Daarbij gaat het om de kloostergeschiedenis van het dorp, dat in de periode van 1200 tot 1600 een enorm kloostercomplex kende. "Moeten we het Binnendiep en de Lindt bijvoorbeeld weer opengraven om de oude verbinding met het Aduarderdiep te herstellen?", vraagt Pijpker zich in dit verband af. Hij verwacht veel van het educatief centrum waar de Historische Vereniging mee bezig is. "En wat zouden we kunnen doen met de Zuiderpoort, de voormalige toegangspoort van het klooster?"
Roelf Pijper hoopt na de zomer met een compleet verhaal te komen. "Daarmee gaan we dan weer de boer op."