Houden, keren en schipperen in Aduarder klooster

(Dagblad van het Noorden, woensdag 2 april 2003)

Door Wim jassies

ADUARD - Op sommige plaatsen zitten ze nog onder de grond: rioolbuizen van het klooster van Aduard. Manshoog zijn ze, weet secretaris Kuno Binnendijk van het kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard. Hij moet er een beetj e om grinniken als hij die opmerking aanvult met het feit van nu. Het rioleringssysteem van Aduard voldoet niet, er is een capaciteitsprobleem. Maar Binnendijk wil daar niet over zeuren. Hij heeft ook een parallel: "De monniken hadden destijds bijvoorbeeld dezelfde afwateringsproblemen als nu. Het Aduarderdiep is niet alleen gegraven in het belang van de scheepvaart. "

Het is één van de indrukwekkendste klussen geweest in de bijna vierhonderd jaar dat de monniken in Aduard verbleven. "Ik heb er geen idee van hoe ze dat geklaard hebben", aldus Binnendijk. "Het kan niet anders of ze moeten volk van elders gehaald hebben. En dat met alleen schoppen en kruiwagens." Het kanaal is acht kilometer lang.

Het Aduarderdiep komt uitgebreid aan de orde in de nieuwe tentoonstelling 'Houden, Keren & Schipperen' in het kloostermuseum. Deze wordt vrijdagmiddag in de abdijkerk geopend door ir. Henk van 't Land, dijkgraaf van het waterschap Noorderzijlvest. Drie thema's laten het monnikenwerk ten aanzien van water zien.

In de eerste plaats gaat het om de waterstaatkundige zaken van de monniken. Vanuit het klooster werd niet alleen het Aduarderzijlvest opgericht, monniken waren er ook vier eeuwen lang voorzitter van.

Het tweede thema omvat de commerciële scheepvaart. Het klooster had zijn eigen koggenvloot. Ze voeren er onder meer mee naar Antwerpen om hun waar (boter, kaas, huiden, leer, wol, kloostermoppen) aan de man te brengen.

Het derde thema gaat over de interne waterhuishouding. Het klooster kende niet alleen 'een gigantisch rioolstelsel', het had zelfs een schoonwaterleiding.

"Het is", zegt Kuno Binnendijk, "eigenlijk de meest spectaculaire tentoonstelling die we hier ooit hebben gehad. Dat komt vooral door de vele zaken die we in bruikleen hebben gekregen. We vinden dat een bewijs dat we steeds meer worden erkend als serieuze instelling. We krijgen tegenwoordig moeiteloos dingen in bruikleen. En die zijn vaak zéér bijzonder."

INFORMATIE

Het Museum Sint Bernardushof is gevestigd aan de Hofstraat 45 in Aduard. Telefonisch is informatie te verkrijgen op nummer 050 4032109. Hoewel vrijdag de officiële opening is, staat de deur voor belangstellenden nu al open.

Terug naar inhoudsopgave April