(Dagblad van het Noorden, woensdag 5 maart 2003)
Door Gerrit Fokkema
ZUIDHORN - Bij zijn aantreden als burgemeester in Zuidhorn, de dag nadat in januari 1990 de herindeling van een groot aantal Groninger gemeenten gestalte kreeg, gaf Leendert Klaassen aan dat de burgemeestersbaan in de nieuwe gemeente voor hem viel in de categorie 'ja, graag'.
Gisteren op het gemeentehuis van Zuidhom, reageerde hij in wat andere bewoordingen maar wel met dezelfde strekking op zijn benoeming tot griffier van de Eerste Kamer. Niet dat Leendert Klaassen - van 7 februari 1950 en toch al bijna 30 jaar in overheidsdienst - zonodig uit Zuidhom weg wilde, maar volgens hem is er bij bestuurders toch wel sprake van een beperkte houdbaarheidsduur.
"Ik zit nu ruim twaalf jaar in Zuidhom. Het gaat nu nog goed, voortreffelijk zelfs. Ik heb het nog steeds uitstekend naar mijn zin. In al die jaren hier in Zuidhom heb ik vanuit een ambitie kunnen werken die je niet vaak, tegenkomt in een gemeente van 18.000 inwoners. En ik heb altijd veel ruimte gekregen om ook andere dingen te doen, buiten de gemeente. Maar op een gegeven moment, als je te lang blijft zitten, ga je over je houdbaarheidsdatum heen, met alle gevolgen van dien. Dat heb ik voor mezelf nooit zo zien zitten. Een daarom is dit ook een goed moment om iets anders te gaan doen."
Leendert Klaassen vertrekt uit Zuidhom op een moment dat de kaders zijn neergezet voor een grootschalige ontwikkeling van de oostrand van de kern van Zuidhom. Een ontwikkeling die meer past bij de schaal van een gemeente als Groningen dan bij een plattelandsgemeente. Het gaat daarbij niet alleen om een nieuwe rondweg, een nieuw woonzorgcomplex en een woonwijk van tenminste 750 woningen, maar ook om de vestiging van een permanent asielzoekerscentrum en een gronddepot van 100 hectare. .
"Dat is ook wat ik hier in Zuidhom altijd zo leuk vind. De wil om vanuit ambitie zaken voor elkaar te krijgen is hier groot. En dat schept het klimaat dat er ook dingen tot stand komen. Wat dat betreft zou ik hier dan ook niet weg hoeven. Het klimaat wordt bepaald door de wil af te wijken van de middelmaat. Zuidhom heeft als buurgemeente van de stad Groningen te maken met de problematiek van de stad, terwijl het eigenlijk een plattelandsgemeente is. Daardoor ontstaat een mooie mengvorm. En ook die maakt het interessant."
Vanuit die houding is Klaassen naar eigen zeggen ook te werk gegaan bij sollicitaties naar een andere functie. Daarbij passeerden een grote gemeente (Ede, 100.000 inwoners) en de Algemene Rekenkamer de revue. "Ik heb wel vaker gesolliciteerd hoor, maar dat is niet in de openbaarheid terechtgekomen."
In zijn nieuwe functie kan Klaassen 'stevig aan de bak', onder meer met de modernisering van de organisatie van de Kamer, het toezicht op de kwaliteit van de wetgeving. Daarnaast zijn er representatieve taken, zoals de contacten met andere parlementen in Europa of daarbuiten. Maar ook met de advisering van de voorzitter van de Eerste Kamer en de Kamerfracties hoort bij zijn nieuwe functie. "Ik heb staats- en bestuursrecht gestudeerd en zaken met betrekking tot constitutioneel recht kom je in de Eerste Kamer natuurlijk veel tegen. Ik heb de afgelopen jaren wel enig inzicht verworven in politieke processen. Ik hoop dat inzicht in mijn nieuwe functie ook te kunnen gebruiken. Het is tenslotte vooral een politiek coördinerende baan."
Op 31 maart zit hij nog een keer de gemeenteraad van Zuidhom voor. De week daarna neemt hij afscheid. En op 15 april begint hij aan zijn nieuwe baan. "Ik wil enigszins ingewerkt zijn wanneer in juni de nieuwe Eerste Kamer wordt geïnstalleerd. Mijn standplaats wordt Den Haag, dus daar zit ik straks door de week meestal. Mijn vrouw heeft een baan in Groningen, als docente drama en literatuur en doet nog een aantal andere dingen waardoor ze niet uit Groningen weg kan.
Dus het zal eerst wel een beetje een weekeindhuwelijk worden."
(Foto ontbreekt: Burgemeester Leendert Klaassen voor het gemeentehuis van Zuidhorn. "Een bestuurder heeft een beperkte houdbaarheidsduur."
© Wolter Kobus)