(Dagblad van het Noorden, woensdag 19 februari 2003)
ADUARD - Weidevogels nemen aankomende lente weer bezit van het boerenland om te paren. Landschapsbeheer Groningen stelt alles in het werk om te voorkomen dat hun lokroep vroegtijdig verstomt. De vereniging houdt op dinsdag 4 en 11 maart in het multifunctioneel centrum 'De Meeden' in Aduard een cursus weidevogelbescherming voor boeren loonwerkers en vrijwilligers. .
Landbouwvoertuigen die eieren pletten en roofdieren die op de loer liggen. De broedtijd is voor zowel de oudervogels als hun kroost een gevaarlijke tijd. Projectmedewerker Leo Stokman van Landschapsbéheer Groningen, de vereniging die sinds 1994 de vrijwillige akker- en weidevogelbescherming coordineert, hoopt daarom dat ook dit jaar zich veel mensen aanmelden voor de cursus.
"Het aantal deelnemers is gestaag gegroeid en schommelt de laatste jaren zo rond de 250 man. Wij begeleiden hen bij het registreren van grutto's, tureluurs, kieviten, scholeksters en de nesten van deze vogels. De locaties waar de nesten zich bevinden worden gemarkeerd en opgenomen in een registratieboekje."
Boeren kunnen hierdoor de nesten ontzien, of zelfs besluiten om percelen met veel broedsels een periode niet te maaien, weet boer Luit Hoeksema uit Lutjegast. Hij benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen de betrokken partijen. "De plaatselijke natuurvereniging Eendracht ontvangt subsidies voor het sparen van nesten. Daarvoor gelden verschillende criteria. Zo moet het broedgebied een aaneengesloten gebied zijn van minstens honderd hectare. Niet alleen nesten, maar ook natuurlijke vijanden van de vogels worden geregistreerd. Vrijwilligers zijn bij dit alles eigenlijk een onmisbare schakel."
Betteke Clobus uit Niehove is één van die vrijwilligers. Al vijf jaar lang trekt zij elk voorjaar de velden in en dat doet zij met veel plezier. "Ik ben opgegroeid op het Friese land en werd 's ochtends wakker. met vogelgezang. Hier in Niehove is dat ook het geval, maar het zingen wordt voor mijn gevoel wel steeds minder. Daarom vind ik het belangrijk dat wij de weidevogels en hun broedsels beschermen. Daarnaast is het opsporen van nesten ook nog eens erg spannend om te, doen. Ik vind het nog leuker dan het zoeken van paaseieren."
Voor Clobus hier aan begon, had ze eigenlijk geen ervaring op dit gebied. Leden van Landschapsbeheer brachten haar echter snel bij waar je in het veld zoal op moet letten. Zo is het belangrijk om de plek waar vogels opstijgen wanneer ze een vijand zien zo goed mogelijk in je op te nemen. Dit verraadt waar de nesten liggen, maar dat beseffen ook de roofdieren. CIobus: "Vossen zijn zelfs zo slim dat ze onze voetafdrukken volgen. Het spreekwoord 'zo sluw als een vos' klopt als een bus."
(Foto ontbreekt: Een boer zoekt met een stok naar gruttonesten in het gras om ze te markeren en zo het stukmaaien te voorkomen.
© Archief DvhN)