Expositie over monnikenwerk

(Dagblad van het Noorden, vrijdag 14 februari 2003)

ADUARD - Het Museum Sint Bernardushof in Aduard opent in april zijn deuren weer. Dit keer met de themaexpositie 'Aduard, het klooster en het water: Houden, keren en schipperen'. Ieder jaar bedenkt het Sint Bernardushof weer een ander thema. .

Veranderingen

De expositie heeft dit keer alles te maken met de komst van de monniken, die zich vanaf 1192 in Aduard vestigden. Dit leidde tot grote veranderingen in het Humsterland. Het idee voor de expositie ontstond vorig jaar.

Davien Vonk is bestuursvoorzitter van Sint Bernardushof: "De toekomst van de waterhuishouding is een actueel discussiepunt. Na stortbuien in de zomer van vorig jaar liep het plein in het dorp onder water. De gemeente heeft toen een onderzoek ingesteld, waarbij ook de vraag naar voren kwam hoe de waterhuishouding vroeger eigenlijk in elkaar stak." De expositie laat zien dat de hedendaagse problemen met waterbeheersing in principe, niet verschillen van de problemen waarmee de monniken 'Adu_ ard zich gedurende een viertal eeuwen intensief bemoeiden. Ze brachten grote veranderden aan in het landschap.

Vonk: "Ze hebben de hele waterhuishouding aangepakt. Bij Aduard woonden wel mensen op terpen, maar van waterbeleid was geensprake. De monniken hebben dijken en sluizen aangelegd, hebben de kronkels uit de waterlopen gehaald en de boel gekanaliseerd." Een grote prestatie is het graven van het vele kilometers lange Aduarderdiep. Het water was van groot belang voor de kloosterlingen. Ze dreven handel met Duitsland en hadden koggen en andere kleine boten om dit te doen. Het water creëerde de aan-en afvoerroutes van goederen."

Kogge

Op de expositie wordt een achtersteven van een kogge getoond. Met een model van hoe de kogge er in zijn geheel, uit heeft gezien. Ook de inventaris van een kogge die in de Noordoostpolder is gevonden, is in het museum te zien. Aan de hand van kaartmateriaal zijn de veranderingen in het landschap waar te nemen, zoals de verlegde kustlijnen. Ook is het middeleeuwse gereedschap te zien voor het graafwerk en de bouw van dijken. De versieringen van de monniken maken deel uit van de expositie en ook buiten het museum is het thema te herkennen. Ook de drie basisscholen die het dorp rijk is, gaan met het thema aan de slag.

Terug naar inhoudsopgave Februari