(Dagblad van het Noorden, zaterdag 1 februari 2003)
Het Huis van de Groninger Cultuur is een feit. Vandaag gaan de twee consulenten aan de slag. Margriet Dijk (27) uit Aduard en Henk Scholte (43) uit Groningen moeten het Huis, dat door de provincie is opgezet om meer aandacht te schenken aan de Groninger taal en cultuur, vorm gaan geven.
Aan hen de taak contacten te leggen met al die verschillende culturele organisaties die de provincie rijk is, om in kaart te brengen wat er allemaal mogelijk is. Zo hoopt de provincie het gebruik van de streektaal te stimuleren in een poging te voorkomen dat het Gronings als spreektaal uitsterft.
Door Pieter Broesder
Henk Scholte kan bogen op een schat aan ervaring. Hij is al jaren actief in de Groninger cultuurwereld en is vooral bekend van de muziekgroep Törf en het Radio Noord-programma 'Twij deuntjes veur ain cent'. De naam Margriet Dijk is nog niet vaak gehoord. Misschien dat ze daarom juist is gekozen uit al die kandidaten die hebben gesolliciteerd. Zelf ervaart ze dat ook een beetje. "Het is goed dat er wat jong bloed komt. Ik hoop een frisse wind te kunnen zijn die ook jongeren weet te bereiken en te interesseren voor de eigen streekcultuur." Ze noemt zichzelf kritisch, nieuwsgieig en niet snel tevreden. "Eigenschappen die je nodig hebt om goed aan de slag te kunnen."
In totaal solliciteerden 100 mensen naar de functie van consulent. "Tot mijn verrassing rolde mijn naam dus uit de bus." De reden waarom ze solliciteerde is duidelijk. "Ik voel me in deze provincie thuis en verbonden met de cultuur. De advertentie sprak me dan ook direct aan."
Dat juist zij samen met Scholte aan de slag gaat is gezien - haar levensloop ook weer niet echt verwonderlijk. Gezocht werd namelijk iemand met ervaring als docent, die kon bogen op wat journalistieke ervaring en uiteraard thuis is in de wereld van de cultuur. "Ik ben in de stad geboren en in Aduard opgegroeid. Mijn vader komt uit Oude Pekela. Dus ik heb overal 'mijn wortels liggen."
Aan de rijksuniversiteit studeerde ze een jaar geschiedenis. Dat bleek toch niet de juiste keuze. Voelhorens werden uitgestoken en een studie Scandinavische talen kwam in beeld, die met succes werd afgerond. Omdat daar ook geen droog brood mee te verdienen valt, ging ze op zoek naar iets anders. De journalistiek leek haar wel wat. "Ik schreef altijd al veel voor de RUG en maakte recensies voor de filmkrant. Ik heb zelfs nog een aantal maanden stage gelopen op de kunstredactie van het Nieuwsblad van het Noorden en bij de programmamakers van Van Gewest tot Gewest." Nog steeds zit ze in de journalistiek en wel bij de stad-Groninger omroep Oogtelevisie. Betaald werk vond ze in het onderwijs. Zo gaf ze les aan asielzoekers en momenteel werkt ze nog op het Noorderpoortcollege, waar ze Nederlands en maatschappijleer geeft. Verder is ze in haar vrije tijd voorzitter van de Historische Vereniging Aduard.
Met het Huis van de Groninger Cultuur willen de consulenten bereiken dat al die honderden, onderling zeer verschillende, organisaties en instellingen die actief zijn in het Groningse cultuurwereldje elkaar nog beter leren kennen en meer zullen ontmoeten. Het moet als overkoepelende instantie dienen voor organisaties die actief zijn op het ge'bied van de Groninger taal en cultuur. De consulenten helpen bij het ontwikkelen van culturele activiteiten, scholing en onderzoek.
De provincie ondersteunt het initiatief de komende twee jaar met 75.000 euro. Daarmee worden niet alleen de consulenten betaald, maar ook hun onderkomen bij de Groningse Archieven aan het Cascadeplein in Groningen. "We hebben er een eigen kantoor en er is een balie waar mensen met hun vvragen terechtkunnen." Devconsulenten zijn aangesteld voor 28 uur in de week, dus in principe is er elke werkdag iemand aanwezig. Voorlopig wordt de tijd besteed om zich in te werken, te inventariseren wat er op cultuurgebied allemaal gebeurt, mensen aan te schrijven, bezoekjes af te leggen. "Een hoop werk. Want waar ligt de grens: wat is cultuur?, wie doen mee, wie niet. Moeilijke vragen waar we antwoord op moeten zien te vinden. Voorlopig hebben we genoeg om handen dus. Laat ons eerst maar zien wat zich hier afspeelt. Als we dat op een rij hebben, treden we wel groot naar buiten en volgt een open dag. Want die komt er zeker. we willen een open, toegankelijke instelling worden. Drempels willen we niet opwerpen. We zijn er om te helpen waar we kunnen. Maar laat ons de zaak nu maar eerst goed opstarten."
(foto's ontbreken:
Margriet Dijk: "Ik hoop een frisse wind te kunnen zijn die ook jongeren weet te bereiken."
© Omke Oudman
Henk Scholte, al jaren actief in de Groningse Cultuur wereld.
© DvhN/ Anne Marie Kamp)