Historische verenigingen juichen streekhistorie toe

(Dagblad van het Noorden, maandag 23 december 2002)

Door Wim Jassies

LEEK - Hoewel een initiatief van de Samenwerkende Historische Verenigingen Westerkwartier voor de oprichting van een streekhistorisch centrum Westerkwartier vier jaar geleden op het laatste moment schipbreuk leed, lijkt een nieuw initiatief van Luc Eekhout, directeur van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek, niet bij voorbaat kansloos. Woordvoerders van diverse streekhistorische verenigingen in het Westerkwartier reageren niet negatief op zijn plannen. "We zouden eigenlijk nog een stap verder moeten gaan met de stichting van een Streekmuseum Westerkwartier", vindt Bernard Versloot uit Niekerk van de Historische Vereniging Aeldakerka zelfs.

Ideeën

Eekhout lanceerde deze week in deze krant zijn ideeën over een streekhistorisch centrum. Dat zou moeten komen in de leegstaande, voormalige tuinmanswoning op het terrein van de borg Nienoord. Doordat de brandweer de zolderuimte van de borg had afgekeurd, rees bij hem de gedachte archief en bibliotheek in dit pand onder te brengen. "En waarom zouden we het dan niet meteen uitbreiden tot een streekhistorisch centrum?", vroeg hij zich af. "We zullen met de streekhistorische verenigingen de koppen bij elkaar moeten steken."

Het had overigens maar weinig gescheeld, of het Westerkwartier zo'n streekhistorisch centrum al gehad. Op initiatief van de Samenwerkende Historische Verenigingen Westerkwartier waren al vergevorderde plannen iets dergelijks in te richten in de borg Piloersema in Den Ham. Het project ging op het laatste moment niet door, omdat de vier Westerkwartiergemeenten plus Winsum op het punt van de financiën niet op één lijn te krijgen waren. "Jammer", zegt coördinator Edward Mackenzie nog steeds.

Positief

Tegenover het plan van Eekhout staat hij 'zeer positief. Hoop put hij uit het feit dat de verschillende historische verenigingen 'redelijk succes' hebben gehad in het project "1000 jaar Westerkwortier. "De samenwerking was goed, maar ze kan beter", zegt hij. Voordeel is in zijn opinie dat het om een geografisch goed afgebakende regio gaat. "Het zou prachtig zijn als we dit zouden proberen."

Ook oud-voorzitter René van Iterson (Feerwerd) van de Streekhistorische vereniging Middagherland heeft zich jarenlang ingezet voor een streekhistorisch centrum in het Westerkwartier. "In het Noordelijk Westerkwartier zijn we sinds kort ook met zoiets bezig", zegt hij. "Samenwerking met het Zuidelijk Westerkwartier moet mogelijk zijn." Van Iterson vindt ook dat de Historische Vereniging Aduard zich in die richting positief zou moeten opstellen. Op initiatief van deze vereniging wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een educatief historisch centrum in dit voormalige kloosterdorp. Mackenzie juicht dit toe: "We moeten geen onderling concurrerende verenigingen hebben."

Krap

"Het is een goed idee van Eekhout", stelt Bernard Versloot. "We hebben bijvoorbeeld een archief met veel boeken. En we zijn krap behuisd."

Ook Greet Atsma-Alberda van de Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert noemt het 'een goede-gedachte'. Frede-walda heeft volgens haar een groot archief. "We zijn begonnen met vijf meter aan boeken, nu is dat wel twaalf meter", zegt ze. "Het is een groot dorpsarchief, met onder meer de notulenboeken van alle verenigingen."

Terug naar inhoudsopgave December