Aduard droomt van Educatief Centrum

(Midweek, woensdag 4 december 2002)

ADUARD - Twee gedeputeerden, zeven burgemeesters en twintig deskundigen werden door de Historische Vereniging Aduard overtuigd dat het een goede zaak was om een subsidie te geven in het kader van Leader Lauwersland voor een haalbaarheidsonderzoek naar een historisch educatief centrum. Met daarin een driedimensionale virtuele reconstructie van het voormalige St. Bernardusklooster. De volgende stap is om het onderzoek uit te voeren en te kijken of de bevolking van Aduard er ook wat voor voelt voor zo'n publiekstrekker in het dorp. Met name op het laatste punt heeft de vereniging nogal wat zorgen.

Op een informatieve avond werd vrijdag opening van zaken gegeven. Slechts leden van de historische vereniging zelf waren naar De Meeden gekomen om kennis te nemen van de plannen en zaken in te brengen. Jacob Loer van de vereniging gaf uitleg over wat de bedoeling was. "Het klooster spreekt tot de verbeelding", was zijn constatering. Verschillende aanverwante kloosters in het buitenland hebben vergelijkbare educatieve centra als men in Aduard voor ogen heeft.

Het belangrijkste onderdeel moet een reconstructie worden van het klooster. Loer stelde dat de plannen nog verder uitgewerkt moesten worden, als het haalbaarheidsonderzoek positief is.

"De virtuele reconstructie is het basisplan. Het educatieve element moeten we verder uitwerken." Loer denkt daarbij aan een aantal zaken voor kinderen op het gebied van de architectuurgeschiedenis en de waterhuishouding. "Je kunt kinderen bijvoorbeeld hun eigen klooster laten bouwen of laten zien hoe een wc werkte in de 13e eeuw. Er zijn hele mooie projecten om heen te bouwen." Ook wordt daarbij aan computerspelletjes gedacht.

Toeristen

Belangrijk uitgangspunt is, zo stelde Fred den Haring, dat er samenwerking komt met de bestaande attracties. "We moeten een concept ontwikkelen met Aduard als kloosterdorp." Hierbij is de vereniging in gesprek met het kloostermuseum om vooral gezamenlijk op te trekken. Zaken die van zorg zijn betreffen de locatie en de mogelijke overlast die een centrum kan geven. Het schrikbeeld van bussen vol toeristen was ook bij sommigen in de zaal aanwezig. Het is daarom noodzaak om een goed draagvlak bij de inwoners van Aduard te creëren, concludeerde den Haring.

De reconstructie van het klooster was zichtbaar gemaakt door Henk Kooi en zijn (zoon, red.) Axe. Een indrukwekkende computeranimatie op basis van historische bronnen draaide in de zaal en gaf een beeld van het wereldwonder dat het klooster ooit volgens Kooi geweest moet zijn. Hierbij stuit de vereniging soms op praktische problemen. Het blijkt namelijk nauwelijks mogelijk te zijn om een beschrijving van Ubbo Emmius van het klooster in het neo-latijn vertaald te krijgen. Desondanks hoopt Kooi een historisch verantwoord beeld van het klooster te kunnen geven.

Het haalbaarheidsonderzoek moet over een half jaar zijn afgerond. Dan pas wordt duidelijk of er mogelijkheden zijn voor subsidie en andere financiering van het ambitieuze plan om het klooster weer tot leven te brengen.

(Foto ontbreekt: Jacob Loer geeft uitleg over de plannen.)

Terug naar inhoudsopgave December