Aduard krijgt educatief historisch centrum

(Dagblad van het Noorden, zaterdag 30 november 2002)

Door Geert Job Sevink

ADUARD - De plannen voor een educatief historisch centrum in Aduard hebben een flinke impuls gekregen door de toezegging van een bedrag van 53.000 euro voor een haalbaarheidsonderzoek. Het geld is toegekend door Leader Lauwersland, een Europees programma dat de leefbaarheid op het platteland wil herstellen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Van der Tuuk.

Het educatief centrum is een initiatief van de Historische Vereniging Aduard. Het is de bedoeling de roemruchte Aduarder kloostergeschiedenis zo beeldend mogelijk uit de doeken te doen. Het centrum moet een echt 'doe-karakter' krijgen, waar de bezoekers met behulp van moderne technieken een zo concreet mogelijk beeld wordt geschetst van het vroegere cisterciënzer klooster en zijn invloed op de ontwikkeling van Noord-Nederland.

De bezoekers moeten zich in de Middeleeuwen kunnen wanen door de presentaties. Het centrum hoopt op deze manier ook jongeren te interesseren voor de geschiedenis. Een voorbeeld van de technieken waarmee gewerkt wordt is een virtuele, driedimensionale reconstructie van het klooster, gemaakt door architect Henk Kooi en zijn zoon Axe. Zij werken aan een computeranimatie waarop gedetailleerd te zien is hoe de in de zeventiende eeuw gebouwde kerk eruit moet hebben gezien.

Het centrum hoopt een goede aanvulling te vormen op het museum Sint Bernardushof. De bedoeling is niet alleen bezoekers aan te trekken uit Nederland, maar ook uit landen als Frankrijk, België en Duitsland. Cisterciënzer kloosters hebben in heel Europa gestaan.

Terug naar inhoudsopgave November