Historische Vereniging wil snik en kogge

(Dagblad van het Noorden, vrijdag 1 november 2002)

Door Wim Jassies

ADUARD - Secretaris Fred den Haring van de Historische Vereniging Aduard zou het toejuichen als een groep vrijwilligers uit Aduard deze winter aan de slag gaat met het bouwen van twee historische boten: een snik en een kogge. Hij zou het nóg mooier vinden als de voormalige zwaaikom tegenover het klooster-museum St. Bernardushof weer hergraven zou worden. En het allermooiste zou zijn het herstel van het hele Binnendiep. Den Haring doet een beroep op het oude bestuur van Aduard 800 om deze uitdaging op te pakken, "omdat ze heeft bewezen goed te kunnen organiseren."

De secretaris is op dit idee gekomen naar aanleiding van de CD-rom van 'Aduard in oude foto's'. Daar zag hij op een foto van de zwaaikom hét transportmiddel van de vorige eeuwen: de snik. Dat bracht hem op de gedachte een dergelijk schip te laten herbouwen. "Als hij klaar is, kan wellicht de zwaaikom in ere worden hersteld en herleeft een prachtig stuk geschiedenis van Aduard. Dan heeft het dorp er een mooi punt bij, recht tegenover het museum", aldus Den Haring.

Aansluitend vindt hij dat ook bekeken zou moeten worden of het middeleeuwse vaartuig de kogge herbouwd zou kunnen worden. De kogge was het schip van de cisterciënzer monniken, die vanuit hun klooster belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van Aduard en omgeving. Den Haring ziet het al voor zich: "Een fraaie zwaaikom met kikkers, waterlelies en twee historische scheepjes. En misschien dat we tegen die tijd besluiten het hele Binnendiep te herstellen, zodat je een tochtje kunt maken naar het Aduarderdiep en de oude boogbrug."

Terug naar inhoudsopgave November