Veel overlast in Westerkwartier door hoosbuien

(Dagblad van het Noorden, vrijdag 2 augustus 2002)

Straten, kelders en landerijen onder water

door Michel Brandsma

ADUARD - Hoosbuien hebben gisternacht grote overlast veroorzaakt in het Westerkwartier. Landerijen, straten en tientallen kelders liepen onder water. Het grootst is de schade in Aduard, waar de brandweer tot ver in de ochtend bezig is geweest met pompen. Ook Zuidhorn kreeg het stevig te verduren.

Aan het Kaakheem in Aduard kwam de woning van de familie Smit blank te staan. Het water reikte er tot tafelhoogte. De familie, die op het laagste punt van het dorp woont, is nu al voor de derde keer getroffen door het wassende water.

Volgens loco-burgemeester Riekus Hielema van de gemeente Zuidhorn, die 's nachts poolshoogte kwam nemen bij de getroffen familie, moet de riolering in het dorp opnieuw worden aangepast. "We hadden al maatregelen getroffen, maar dat is kennelijk niet voldoende. Dit is echt een calamiteit. Het is heel erg voor de familie Smit", zei een aangeslagen Hielema. De gemeente laat onderzoek doen naar de riolering; de uitkomst wordt binnenkort verwacht.

Bij het distributiecentrum van V&D stond het water zo hoog dat de vrachtwagens er niet meer door konden. Ook stonden gisteren nog tal van landerijen blank. De politie kreeg veel meldingen over een ondergelopen weiland in de buurt van het wegrestaurant, waar twintig schapen tot hun buik in het water liepen. De problemen in Aduard waren zo groot, dat de brandweer assistentie vroeg van het korps uit Zuidhorn. Juist toen de hulptroepen waren gearriveerd, liepen in Zuidhorn de kelders en de liftschacht van verzorgingshuis Het Zonnehuis vol. Hier werd de brandweer van Grijpskerk te hulp geroepen.

Ook elders in de provincie zorgden lokale plensbuien voor veel overlast. De meldkamer Groningen kreeg in één nacht 150 meldingen binnen over ondergelopen straten en kelders. 'Het was alsof we in een boot zaten' Door Jan van der Mei ADUARD! Jan Smit, zijn vrouw Gea en zoon Arjan zijn nog nauwelijks van de schrik bekomen. In een mum van tijd stond gisternacht hun woning aan de Kaakheem in Aduard blank. Hoosbuien zorgen voor dertig centimeter water in de benedenverdiepingen van hun huis, dat dateert uit 1700. Met alle gevolgen van dien. De schoenen dreven door de kamer, meubels stonden half onder water en de parketvloer ging naar de filistijnen. "Het was alsof we in een boot zaten", zegt Jan Smit als hij terugdenkt aan het was sende water van gisternacht. 's Avonds waren er al voortekenen dat er iets mis was met de afvoer. Het water in de afvoer bobbelde en het stonk. Je rook dat er regen kwam, zegt Smit. En die regen kwam er. Tussen 13.00 en 13.30 uur kwam het bij bakken vol uit de lucht. Smit spreekt uit ervaring, want de verzekeringsadviseur werd op 13 juni 1998 ook al geconfronteerd met wateroverlast. Nadien werden maatregelen genomen door de gemeente, zoals het aanbrengen van grotere buizen in de riolering. Nu blijkt dat die maatregelen niet geholpen hebben. Het gezin Smit woont weliswaar op het laagste punt in Aduard, maar de ellende van gisteren willen ze niet graag opnieuw meemaken. Wethouder Hielema van Zuidhorn kwam zelf poolshoogte nemen. De wethouder sprak troostende woorden en daar heeft Smit waardering voor. Hij gaat er vanuit dat er nu opnieuw maatregelen genomen worden. Waardering heeft Smit ook voor de buurtbewoners. "De mensen stonden allemaal voor ons klaar, maar er was geen vegen tegen. Zelfs de brandweer kon er niet tegen pompen", aldus Smit die denkt dat de schade in de duizenden euro's loopt.

'Het was alsof we in een boot zaten'

Door Jan van der Mei

ADUARD - Jan Smit, zijn vrouw Gea en zoon Arjan zijn nog nauwelijks van de schrik bekomen. In een mum van tijd stond gisternacht hun woning aan de Kaakheem in Aduard blank. Hoosbuien zorgen voor dertig centimeter water in de benedenverdiepingen van hun huis, dat dateert uit 1700. Met alle gevolgen van dien.

De schoenen dreven door de kamer, meubels stonden half onder water en de parketvloer ging naar de filistijnen. "Het was alsof we in een boot zaten", zegt Jan Smit als hij terugdenkt aan het wassende water van gisternacht. 's Avonds waren er al voortekenen dat er iets mis was met de afvoer. Het water in de afvoer bobbelde en het stonk. Je rook dat er regen kwam, zegt Smit. En die regen kwam er. Tussen 13.00 en 13.30 uur kwam het bij bakken vol uit de lucht.

Smit spreekt uit ervaring, want de verzekeringsadviseur werd op 13 juni 1998 ook al geconfronteerd met wateroverlast. Nadien werden maatregelen genomen door de gemeente, zoals het aanbrengen van grotere buizen in de riolering. Nu blijkt dat die maatregelen niet geholpen hebben. Het gezin Smit woont weliswaar op het laagste punt in Aduard, maar de ellende van gisteren willen ze niet graag opnieuw meemaken. Wethouder Hielema van Zuidhorn kwam zelf poolshoogte nemen. De wethouder sprak troostende woorden en daar heeft Smit waardering voor. Hij gaat er vanuit dat er nu opnieuw maatregelen genomen worden.

Waardering heeft Smit ook voor de buurtbewoners. "De mensen stonden allemaal voor ons klaar, maar er was geen vegen tegen. Zelfs de brandweer kon er niet tegen pompen", aldus Smit die denkt dat de schade in de duizenden euro's loopt.

(Foto ontbreekt: Jan Smit wijst aan hoe hoog het water stond.
© Omke Oudeman)

Terug naar inhoudsopgave Augustus