Zorgen over van doodbijten van schapen in Aduard

(Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag 30 maart 2002)

Boerin is bang voor herhaling. Honden liggen aan de ketting.

ADUARD - Tot twee maal toe zijn er de afgelopen maanden schapen doodgebeten van de familie Geertsema aan de Friesestraatweg in Aduard. De boosdoeners, twee jonge herdershonden van de achterburen, zijn er nog steeds. Rien Geertsema-Buist vraagt zich af waarom. Ze is doodsbenauwd dat de honden een derde keer zullen toeslaan. "Want als ze het eenmaal gedaan hebben blijven ze het doen."

Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN

In januari werden er drie schapen doodgebeten. Toen heeft de familie Geertsema de politie er niet bijgehaald. Wel is er over gesproken met buurman P. van Leysen en de verzekering heeft de zaak verder afgehandeld. "Ik had echt verwacht dat die honden er niet meer zouden zijn", zegt ze. Klem Met hulp van omstanders werden de honden klemgezet tussen een paar hekken. Twee schapen lagen dood in het weiland en twee andere moesten afgemaakt worden. De politie is die zondagmiddag wel gebeld, maar kwam niet opdagen. "De volgende dag is mijn man naar het bureau gegaan om aangifte te doen. Dat bleek nogal moeilijk te liggen. We hebben er later niets meer van gehoord. En ik heb begrepen dat de honden er nog steeds zijn. Het zit mij helemaal niet lekker. Ik ben bang dat bet een derde keer gebeurt", zegt Rien Geertsema bezorgd. Vooral de laconieke reactie van de buurman zit haar dwars. "O, de schade valt nog mee", zou hij gezegd hebben toen hij zag wat er gebeurd was.

Van Leysen snapt niet waarom Geertsema niet voor een gesprek langs is gekomen. Hij vindt dat de boel nu op de spits wordt gedreven over iets wat veel vaker voorkomt. Het is hemzelf vroeger ook wel eens overkomen. De jonge herdershonden liggen nu aan de ketting en zullen vertrekken, verzekert hij. De verzekering eist dat ook. Er is alleen nergens in Nederland plaats op dit moment. "Alles zit vol."


Civiele kwestie

ZUIDHORN - Volgens de politievoorlichter Sjabbo Smedes kan de politie weinig doen omdat er geen sprake is vn een strafbaar feit. "In feite is dit een civiele kwestie die via de verzekering afgehandeld moet worden. Er is schade toegebracht. Het feit is wel bij ons gemeld, en er wordt nu gewerkt aan een rapportage. Het is mogelijk dat de burgemeester de honden als gevaarlijk aanmerkt en een maatregel oplegt. Dat kan muilkorven of een aanlijnverbod inhouden. Maar zolang dat er niet is kunnen wij als politie niets doen. Tenzij we echt zien dat de honden achter schapen of wild aanzitten."

Smedes denkt echter dat het beste zou zijn als de eigenaar zelf een wijs besluit neemt.

Terug naar inhoudsopgave Maart