Nieuwe stichting koopt oud 'kloosterpand'
(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 23 januari 2002)
ADUARD - Het pand aan de Burgemeester Seinenstraat 3 in Aduard, tot voor kort een dokterspraktijk, is vorige week maandag gekocht door de Stichting Zuiderpoort Klooster Aduard. Deze stichting is eind vorig jaar opgericht met als doel het gebouw te kopen, te restaureren en er vervolgens een cultuur-toeristische invulling aan te geven.
Secretaris Loeki de Lange is enthousiast over de aankoop. "Het is een heel boeiend pand. Dokter Busser, dé huisarts van Aduard, heeft er 35 jaar zijn praktijk gehad. Toen hij daar nog zat was al bekend dat het pand mooie geheimen herbergde." Er is onlangs nader onderzoek gedaan. Het pand blijkt vermoedelijk halverwege de zeventiende eeuw gebouwd te zijn aan de Zuiderpoort van het klooster van Aduard. Er zijn bouwmaterialen uit de kloostertijd in het pand gevonden. In die wetenschap is door een aantal belangstellenden een stichting opgericht die het pand heeft gekocht.
Voorzitter is D.A. Walsma, directeur van Monument & Materiaal in Groningen. Architect Kouwen uit Tolbert neemt de restauratiewerkzaamheden op zich. Hij ondersteunt de aankoop financieel. Volgens De Lange zijn de financiële middelen door enkele gulle geldschieters verschaft. "En ook dokter Busser heeft ons niet het vel over de oren getrokken bij de verkoop. Hij staat ook helernaal achter de plannen en blijft nauw betrokken."
Deze manier van instandhouding van het culturele erf goed is niet nieuw voor Aduard. Dankzij eenzelfde constructie is in het verleden ook het pand Onder de Linden aangekocht door een stichting en gerestaureerd door Kouwen waarna het een restaurant werd. En ook het pand waarin het museum Sint Bernardushof zetelt geniet bescherming van een stichting.
Voordat dokter Busser het pand aan de Burgemeester Seinenstraat betrok was het een bakkerij en daarvoor een café. Boven de dokterspraktijk blijkt een prachtige ouderwetse feestzaal uit de negentiende eeuw te zitten. "Daar kunnen we vast een heleboel mee doen." Ook is het gebouw ooit als gemeentehuis gebruikt.
Een gezin huurt de woning totdat het pand gerestaureerd is en een andere bestemming krijgt. Wat die bestemming precies wordt is niet bekend. "We denken speciaal aan een cultuur-toeristische invulling. We sluiten niets uit en willen veel mensen erbij betrekken."
De stichting hoopt hiermee dat Aduard nog meer in de belangstelling komt te staan. Ze wil intensief samenwerken met museum Sint Bernardushof en andere instellingen in de omgeving.
(Foto ontbreekt: Loeki de Lange en Douwe-Anne Walsma voor het oude dokterspand wat is aangekocht door de stichting die er een cultuur-toeristische bestemming aan wil geven.
© NVHN/Han de Graaf)