Ondernemende familie blij met de Osseweide

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 11 december 2001)

Een hotel in Aduard, een schapenboerderij in Friesland, en sinds kort ook een paardenpension in Zuidhorn. De familie Kingma uit Aduard is uit echt ondernemershout gesneden.

ZUIDHORN - Nog één nachtje slapen in de Osseweide aan de Friesestraatweg bij Zuidhorn. Dan vertrekken Jacquelien en Jan-Willem Siepelinga met hun drie zoontjes Wouter, Jasper en Jurgen naar Canada. In Ontario beginnen ze een geitenmelkerij. Het huis is bijna leeg, de kinderen gaan voor 't laatst naar school en trakteren hun klasgenootjes, vrienden komen nog even afscheid nemen. Alles staat deze laatste dagen in het teken van het vertrek. Het is niet helemaal een stap in het onbekende. "Mijn familie zit daar al.", legt Jacquelien uit. "We emigreren omdat we daar wel een gezinsbedrijf kunnen beginnen. Hier lukt dat niet meer met alle regeltjes." Ze begonnen tien jaar geleden met een melkveebedrijf op de Ossenweide. Hun koeien deden ze zo'n vijf jaar geleden van de hand. En Jan Willem ging buiten de deur werken. Wel exploiteerden ze nog een paardenpension in hun boerderij.

Dat paardenpension en de boerderij zijn gekocht door de familie Kingma van hotel Aduard. Andries en Minke Kingma zijn dolgelukkig. Dit kwam hen heel goed uit. Ze aarzelden dan ook niet lang toen de Osseweide te koop kwam. "Binnen vier dagen hadden we het gekocht. Hiermee konden we al onze wensen in vervulling laten gaan."

De Kingma's wilden graag groter wonen, hun hotel uitbreiden met vijf kamers en een paardenstalling aan huis. Met de aankoop van de Osseweide slaan ze die drie vliegen in een klap. In januari al wordt het hotel al uitgebreid met vijf kamers op, de begane grond. Minke legt uit dat er een videoverbinding komt tussen het hotel en hun nieuwe woning. 'We kunnen hiervandaan zien wie er voor de deur staat, en de deur ook bedienen.'

Hun dochters Tineke (15) en Annemyke (18) zwaaien sinds september de scepter over het paardenpension. Beide meiden scoren goed in de paardensport. Tineke haalt regelmatig finales met springwedstrijden en haar oudere zus is zeer bedreven in dressuur. De 22 boxen in het pension zijn met acht uitgebreid tot dertig. Dagelijks gaan de twee vroeg uit de veren om de paarden te voeren om vervolgens naar school te gaan. "Hun studie staat voorop, hoor", benadrukt vader Andries. "Die werklust, dat hebben ze van hun moeder. Die schrikt ook niet terug voor werkdagen van twintig uur."

"Ja, het is best wel te doen", bevestigt: Annemyke. Ze kreeg net nog een telefoontje over de verhuur van de laatste lege paardenbox. Ze vindt het werk leuk. 'We geven ook les aan meisjes. Ik in dressuur en Tineke in springen.'

De jongste telg van de Kingma's is nog niet aan werken toe. Maar Jetze weet wel. wat hij later wil worden. "Loonwerker. Dan kan ik mooi op trekkers rijden", zegt hii vastberaden.

(Foto ontbreekt: Jan-Willem en Jaqcuelien Siepelinga en hun zoontjes Jurgen, Jasper en Wouter (rechts op de foto) en de hond vertrekken morgen naar Canada. De Osseweide wordt voortgezet Andries en Minke Kingma (midden) en vlnr. Annemyke, Tineke en Jenze (op de paarden).
© Duncan Wijting)

Vetweiderij

De Osseweide is een boerderij gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school door de Groninger architect Reitsma. Het pand stamt uit 1923. De familie Kingma wil alle authentieke elementen zoveel mogelijk terugbrengen. Zoals balkenplafonds en granieten vloeren. Ook een oude welput in de schuur wordt weer in ere hersteld, om drinkwater voor de paarden te leveren.

De naam van de boerderij, Osseweide, stamt uit de tijd dat hier koeien werden afgeweid legt Andries Kingma uit. Vroeger werden magere ossen uit de zandstreken gekocht en op de rijke grond bij Zuidhorn vetgemest a1vorens ze naar de slacht gingen. Er zijn nog enkele boerderijen met namen die naar deze periode verwijzen in de buurt, zoals De Vette Koe.

Terug naar inhoudsopgave December