Kloostermuseum krijgt Bernardus in bruikleen

(Uit: Westerkwartier, woensdag 5 december 2001)

ADUARD - Bij het afsluiten van de tentoonstelling 'Het ware gezicht van de heilige Sint Bernardus' inhet museum Sint Bernardushof un Aduard, hoefde één van de vele voorwerpen die speciaal voor de tentoonstelling door diverse musea en kloosters waren in bruikleen afgegeven, niet terug gebracht te worden. Het loodzware beeld van Bernardus van Clairvaux, naar wie de voormalige Cisterziënser abdij is genoemd, blijft voorlopig staan waar het staat.

Het beeld van de heilige abt van Clairvaux, dat in 1874 door F.W. Mengelberg is gehouwen, behoort tot de collectie van Museum Catharijneconvent in Utrecht, Op het eerste gezicht oogt het ca. 120 cm hoge beeld als een fraai beschilderd gipsafgietsel, maar nadere inspectie leert, dat het uit zandsteen is gebeeldhouwd en derhalve niet te tillen. Het Aduarder museum is heel blij met deze (tijdelijke) aanwinst, die kenmerkend wordt genoemd voor de vele hartelijke, collegiale verhoudingen met andere vaak grote musea.

Inmiddels beschikken bestuur en vrijwilligers over een uitgebreid netwerk van contacten op wetenschappelijk terein, met landelijke musea en met kloosters van de Cisterciënzer orde. Al met al kijkt het museum terug op een bijzonder succesvol seizoen. Bezoekers bleken van heinde en verre te komen. Niet alleen uit heel Nederland, België en Duitsland, maar in het gastenboek zijn ook (kennelijk) enthousiaste verhalen in het Russisch en in het Chinees te lezen. In toenemende mate melden bezoekers zich in groepsverband aan de deur van de Bernardushof.

Zo ook begin september een bus met 45 monniken en nonnen uit Cisterziënzer kloosters in Nederland en Vlaanderen. Die drukte kon ook alleen maar goed opgevangen worden dankzij de inzet van oude en nieuwe vrijwilligers.

Het bezoekers aantal beloopt de 5000 (tegen 1500 in 1998) waarmee de Bernardushof zich tot één van de belangrijkste publiekstrekkers in de gemeente Zuidhorn heeft ontwikkeld.

Terug naar inhoudsopgave December