Meester Folkerts stopt en gaat door

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 7 november 2001)

Van onze verslaggever AREND CLAHSEN

ADUARD - Lange tijd hebben kinderen uit Aduard onderwijs van meester Folkerts gehad. "In 1973 ben ik hier aangesteld als Hoofd der school, zoals dat toen nog heette", vertelt hij. Deze functie aan de School met de Bijbel heeft hij 28 jaar bekleed, na eerder leraar te zijn geweest op scholen in Warffum en Steenwijk. Aan het einde van deze maand gaat hij na 39 jaar onderwijs met de vut. Terugblikkend op die periode, weet Folkerts dat hij niet alleen de kinderen wat heeft bijgebracht, maar ook zelf nooit is opgehouden met leren.

Zo zijn er in die tijd veel dingen veranderd. "Toen ik hier begon was mijn idee dat gereformeerde en hervornide scholen het beste geheel gescheiden konden blijven ." Volgens hem was dat ook te zien aan het schoolbestuur, waar acht gereformeerden in zaten en slechts één iemand van hervormden huize. "En dan wel van goeden huize, uit Dorkwerd, daar zijn hervormden namelijk van wat zwaardere signatuur dan hier in het dorp." Inmiddels is dat anders, de leerlingen zijn niet langer louter gereformeerd, maar ook hervormd of zelfs kerkloos. "Wij zijn meer een open school geworden. Wij hebben nog wel een gesprek met de ouders als zij hun kind bij ons naar school willen laten gaan, om te kijken of wij bij elkaar passen. Meestal erkennen ze ons gedachtegoed en dan is het geen enkel probleem." Het is een verandering die hij ook in zijn eigen denken heeft zien ontstaan.

Eén van de mooiere lessen om te geven vindt hij de Bijbellessen, die eens per week worden gegeven. "Het christelijk onderwijs is een soort zoekmachine als op het internet, heb ik wel eens horen zeggen. En dat geldt zeker voor die lessen. Aan de hand van de Bijbel laat ik dan de leerlingen zoeken naar de waarden en normen die zij eruit kunnen halen. Zo leren ze nadenken over de diepere betekenis van de verhalen. Al moet je wel uitkijken bij het interpreteren van de teksten', waarschuwt hij. "Sommige mensen nemen de betekenis namelijk letterlijker dan anderen." Folkerts is met zijn vertrek overigens niet verloren voor het onderwijs. `Ik ga eerst een maand met vakantie en ben daarna voor één dag in de week beschikbaar als invalkracht in de omgeving van mijn huidige woonplaats Annen. Want ik ben en blijf een onderwijsman." Hij kan zich dan weer puur met het lesgeven gaan bezighouden. "Ik wil de kinderen bijvoorbeeld bij biologie meenemen in de natuur en ze dan opdrachten laten uitvoeren.' Dat deed hij vroeger al, toen er nog meer tijd was. Doordat de laatste jaren echter meer werkzaamheden op bestuursvlak meebrachten, kwam het daar niet meer van. "Maar het blijft wel het beste, om bij vakken als biologie en geschiedenis gebruik te maken van de eigen omgeving."

Er zijn echter meer plannen voor de toekomst. "Ik heb altijd interesse gehad in theologie, vroeger was die gericht op het christendom, maar nu ook op het jodendom. Ik wil Hebreeuws gaan leren zodat ik het Oude Testament, de Tora in de originele taal kan lezen. Verder is wandelen een grote hobby, zeker in deze tijd van het jaar met de typische herfstgeuren. Hij struint dan alleen over de paden, filosoferend en genietend van de natuur. "Ik was laatst aan het lopen en toen kwam ik een herder met zijn kudde tegen. Prachtig vind ik dat, dan geniet ik van het leven." Inmiddels is hij dus verhuisd van Aduard naar Annen, een bewuste keuze om los komen van de school waar hij bijna dertig jaar tegenover heeft gewoond. Dat was leuk maar zorgde er tevens voor dat Folkerts dag en nacht met de school bezig was.

(Foto ontbreekt: Folkert Folkerts temidden van zijn leerlingen.
© NVHN/ Wolter Kobus)

Terug naar inhoudsopgave November