Abdijconcerten veertig jaar en springlevend (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 30 oktober 2001)
ADUARD - Het eerste van de zes abdijconcerten is inmiddel geweest. Maar toch is het voor de bestuursleden van Stichting Abdijconcerten Aduard tijd om nog even stil te staan bij het veertigjarig jubileum van de concertreeks. Reden is het speciale jubileumconcert op donderdag 15 november, wanneer de organisatoren van het eerste uur zijn uitgenodigd en in het zonnetje worden gezet. Het nederlands Blazersensemble maakt de feestelijkheden in de Abdijkerk te Aduard daarna compleet. "want de muziek blijft centraal staan," vertelt voorzitter Harry van der Werff van de stichting. "Het spreken houden wij dus kort, want na het concert is daar namelijk nog genoeg gelegenheid voor."
De mensen waar het naast de muziek om draait zijn de oud-burgemeester Goeman Borgesius en de weduwe van de inmiddels overleden musicus Jan Feldbrugge. Burgemeester en musicus waren de initiatiefnemers van de eerste Abdijconcerten in 1961. "Ik denk dat Goeman Borgesius het als zijn burgers- en burgemeestersplicht zag om muziek naar Aduard te halen," legt medebestuurslid Davien Vonk uit als het ontstaan van de Abdijconcerten aan de orde komt. "Maar ook de akoestiek van de Abdijkerk zal een rol hebben gespeeld. De goede kwaliteit daarvan was een tweede reden om de kerk voor andere doeleinden te gaan gebruiken dan alleen voor kerkbezoek." Alles is indertijd door de burgemeester en de musicus opgezet. De laatste zorgde voor de bekende namen en de burgervader regelde andere zaken. Zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer dat gasten uit Groningen met de bus heen en terug bracht naar Aduard. "Daarnaast konden de musici zich in het huis van de burgemeester omkleden en voorbereiden," schetst Vonk de betrokkenheid van de toenmalige organisatoren.
Diezelfde betrokkenheid en inzet zijn veertig jaar later nog steeds de charme van de Abdijconcerten volgens Harry van der Werff. De tien bestuursleden verzorgen bijvoorbeeld de koffie en het uitzetten en opruimen van de stoelen. Verder onthalen zij de musici na afloop in museum Sint Bernardushof, dat de functie van de burgemeesterswoning heeft overgenomen, op een hapje en een drankje. "De entreekosten blijven zo tot het minimum beperkt, ondanks de bekendere namen die naar Aduard komen. Verder staat het persoonlijke contact garant voor een goede sfeer onder de tweehonderd bezoekers en de musici." Vonk vult aan dat alle ensembles graag naar Aduard komen,kien op de akoestiek en de gezelligheid.
Voor de toekomst zijn er genoeg ideeën. Het programma aanbod is verbreed, wat de concertserie laagdrempelig moet maken. Naast kamermuziek is er ook ruimte voor andere stromingen. "Wij willen niet exclusief één groep bedienen, maar iedereen kennis laten maken met klassieke muziek," aldus bestuurslid Beate Smeding-Kurth. Zo staat sinds vorig jaar een concert voor kinderen vast op het programma en is bij de opening van dit seizoen al een middeleeuws wagenspel opgevoerd. En voor de leek op het gebied van klassieke muziek wordt bij elk concert uitleg over de muziek gegeven door de musici zelf.
Op 15 november zal dat ook het geval zijn als het Nederlands Blazers Ensemble het jubileum kleur geeft. Zij zijn al eerder in Aduard geweest, maar toch geeft hun aanwezigheid wat extra's. Smeding: "Het is namelijk de top van wat Nederland te bieden heeft. Ze spelen het nieuwjaarsconcert van de VPRO en kunnen internationaal ook goed meekomen."
In het ensemble zitten onder meer jonge musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De overige Abdijconcerten zullen met een regelmaat van eens per maand plaatsvinden tot en met april. "Want daarna willen mensen met het mooiere weer toch liever buiten in de tuin zitten en niet in de kerk," lacht Vonk. "Het blijft toch echt iets voor het winterseizoen."
(Foto ontbreekt: Het bestuur van de Stichting Abdijconcerten. Vlnr Harry van der Werff, Dawien Vonk en Beate Smeding.
© NVHN/Wolter Kobus)