"Als je restaureert, moet je het goed doen"

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag 8 september 2001)

Onder Aduard, aan de Friesestraatweg ligt de Kleine Eendracht. Een kop-hals-romp boerderij die karakteristiek is voor Noordwest-Groningen. Het scheelde niet veel of de boerderij was ten proor gevallen aan de slopershamer.

In 1977 werden Henk Blink en zijn vrouw Ineke mede-eigenaar van de boerderij; ze kochten de helft van de eigendomsrechten van de familie. In 1955 verkregen zij door vererving de andere helft en werden ze volle eigenaar. Het land en de opstallen werden op dat moment al sinds ruim 100 jaar verpacht. het voorhuis werd vanaf 1973 niet meer bewoond. Sloop leek daarom onontkoombaar. Henk Blink: "Als architect Jacob Veltman zich niet toevallig bij mij had gemeld, was dat zeker gebeurd. Hij vroeg mij de boerderij te mogen opmeten en beschrijven voor zijn onderzoek naar Groningse boerderijen. 'Zolang het mij maar geen cent kost', was mijn reactie."

Van het een kwam het ander en al snel raakten Blink en Veltman met elkaar in gesprek over een overlevingsplan. Ze waren het eens dat sloop eeuwig zonde zou zijn. "Het klikte direct tussen ons. Wat we met elkaar delen is historisch besef en boerenbloed."

Blinks vader was een boerenzoon die belsoot huisarts te worden. Zelf koos hij na de landbouwschool voor een carrière in het onderwijs. Maar de binding met het boerderijleven is altijd blijven bestaan. "Jarenlang ben ik 's ochtends om 5 uur opgestaan om de koeien te melken."

Bouwproces

Als je restaureert moet je het goed doen, was het standpunt van Blink. Daarom werd gekozen voor een rieten kap in plaats van golfplaten. "Toegegeven, het is duurder, maar op kwaliteit moet je niet bezuinigen." Toen daarna bleek dat de complete kapconstructie vernieuwd moest worden, dreigde er even een budgettaire ontsporing. Op financiële steun uit subsidiepotjes hoefde Blink trouwens niet te rekenen, zo bleek al snel. Daarvoor was de boederij 'te eenvoudig', en niet monumentaal genoeg. Op een schriftelijk verzoek aan de gemeente kwam zelfs nooit officieel antwoord. Het bleef bij een bevestiging van ontvangst.

Kloostermoppen

Inmiddels is verbouwing zo goed als voltooid. Zoon Reeuwert Blink is bewoner van de boerderij in nieuwe staat. Hij bedacht ook de naam: de Kleine Eendracht. Naar de gelijknamige polder die omstreeks 1245 door de Aduarder kloosterlingen werd aangelegd. De boerderij staat op een oude huiswierde en is omstreeks 1600 gebouwd. Tijdens de Tachtigjarige oorlog werden veel Groningse boerderijen in de as gelegd. Nadat in 1594 de Staatse legers de Spaanse troepen definitief hadden verdreven, werd begonnen met de werderopbouw van de boerderijen. Bouwmaterialen waren veelal afkomstig van het ontmantelde Klooster van Aduard. In de buitenmuren van de Kleine Eendracht vind je de befaamde Aduarder Kloostermoppen nog terug.

Terug naar inhoudsopgave September