Dominee: 'Het geloof geeft geen kick' (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag 16 december 2000)
Van onze verslaggeefster
NICOLIEN GROENEVELD
ADUARD - Het geloof geeft geen kick en dat is volgens dominee E. van der Veer van de gereformeerde kerk in Aduard één van de aspecten die het moeilijk maakt om het ledenaantal op peil te houden. Zondag 17 december viert de kerk zijn 150-jarig bestaan. Jaren vol vreugde en verdriet. Voor het jubileum is een speciale commissie in het leven geroepen. Toch moet er volgens Van der Veer niet te veel aandacht aan het geheel worden geschonken. 'Want daar is het nu het kerkelijk tij niet voor. Bovendien zijn wij maar een klein onderdeel van een wereldwijde kerkgemeenschap."
Tegenwoordig telt de kerk 613 leden. "Ons ledenaantal bedroeg in de jaren '44 en '45 meer dan achthonderd", vertelt E. Wolters. Hij is lid van de jubileumcommissie. Net als H. van der Veen, die eraan toevoegt dat het oudste lid, 96 j aar, juist vorige week is overleden. Zelf zijn Wolters en Van der Veen respectievelijk 73 en 72 jaar lid.
Eén van de grootste oorzaken voor het teruglopen van het aantal leden is volgens dominee Van der Veer de welvaart. "De oudere jeugd van rond de twintig trekt weg. Zij gaan bijvoorbeeld studeren. Je ziet dat ze overal rondzwerven." Maar niet alleen de jongeren vertrekken. Ook pasgetrouwden. Van der Veen: "In 1960 trouwden er 14 paren. Slechts 1 paar bleef in Aduard."
De functie van de kerk is eveneens in de loop der jaren veranderd. "De kerk is tegenwoordig één van de vele tijdsbestedingen. Het is een manier om de tijd te vullen, maar niet meer dé manier", aldus dominee Van der Veer. "Mensen willen wel steeds een kick, maar geen geloof Het geloof geeft ook geen kick."
Vooral jonge gezinnen met kinderen behoren tegenwoordig tot de leden van de kerkgemeenschap. "Elke zondag houden we twee kerkdiensten en we hebben ook jeugdverenigingen. Op zondag zie je veel kinderen en jonge gezinnen, maar vooral de middagdiensten worden minder bezocht." Volgens de voorganger is het vooral moeilijk om kinderen in de leeftijd van 13 en 14 jaar binnen de kerkmuren te krijgen: "Het is moeilijk ze betrokken te houden en als gevolg daarvan zie je dan vaak dat de ouders het ook moeilijk krijgen."
Volgens Van der Veen en Wolters was de meest droevige gebeurtenis uit de geschiedenis wel de kerkscheuring die plaats had tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Er was een geschil over de doopslering," vertelt Wolters. "Hoe dat allemaal precies zat weet ik niet. Ik heb er ook over geschreven in het boekje 'Gereformeerde Kerk Aduard 150 jaar', maar ik begrijp er nog steeds niets van."
Ook predikanten zijn gekomen en gegaan. "Dominee Broekhuizen is meer dan 49 jaar predikant geweest. Tot 1928. Dat is echt een unicum", laat Van der Veen weten. Dominee Van der Veen is er nu drieëneenhalf jaar. Vijftig jaar in één en dezelfde plaats predikant blijven lijkt hem niet goed voor een predikant. "Maar ook niet voor de gemeente. Dan roest je volgens mij vast."
Tijdens de bijzondere dienst van morgen, die om 14.30 uur begint, verzorgen de koren Sursum Corda, Inspiration en het kinderkoor de zang. Dominee Van der Veen verwacht veel mensen. "Zo'n dienst heeft toch een uitstraling. Bovendien zijn alle generaties vertegenwoordigd."
(Foto ontbreekt: De jubileumcommissie voor de gereformeerde kerk in Aduard. Geheel links E. Wolters, schuin achter hem H. van der Veen en helemaal achteraaan met zwarte jas dominee E. van der Veer.
© nvhn/Han de Graaf)