Minister prijst rap Noorden vanaf de kansel

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 14 november 2000)

Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN

ADUARD - RAP. Zo heet afgekort het Regionaal Arbeidsmarkt Platform in Groningen. En rap zijn ze in Groningen concludeerde minister Willem Vermeend van Sociale Zaken gistermiddag in de Abdijkerk. Hij deed dit vanaf de kansel. Onder de voorwaarde dat hij die mocht beklimmen wilde hij graag komen om getuige te zijn van het ondertekenen van het oprichtingsconvenant voor het platform. Het gaat om een van de vijf proefprojecten in heel Nederland. De Regio Centraal Groningen heeft als eerste van de vijf een serie doelstellingen en actiepunten op papier gezet. Acht gemeenten, uitkeringsinstanties, arbeids- en werkgeversorganisaties en de provincie plaatsten gisteren een krabbel onder het document.

Doeclub

Het is de bedoeling dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar afgestemd wordt en met elkaar in contact gebracht. Vermeend: `Ik zie dit platform als een doeclub en geen praatclub. Het gaat om het boeken van resultaten. Nait soez'n maar aan de slag. Het is heel goed dat het MKB ook mee wil doen. Want er moet samengewerkt worden door allerlei partijen."

Het belangrijkste doel van deze club moet op dit moment volgens Vermeend zijn om de mensen die nu nog geen werk hebben aan de slag te krijgen. "Het is nu of nooit. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Je hebt nu alle mogelijkheden om ook deze groep aan het werk te helpen." Hij noemde scholing als een geschikt instrument. Door laaggeschoold personeel beter op te leiden ontstaat er doorstroming en krijgen laag of ongeschoolde werklozen kans op een baan.

Maar daar mag het volgens de minister niet bij blijven. "Speel ook in op de toekomst. Kijk waar het Noorden een voortrekkersrol in kan hebben. Ontwikkel meer werkgelegenheid in de regio. In 2007 zijn er 300.000 vacatures voor hoogopgeleid personeel. je moet dus de komende jaren inzetten op kennis, kennis en nog eens kennis. Het platform heeft een aanjaagfunctie. Het moet een inhaalslag maken en een voorsprong nemen."

Begrip

Voor de wens van gedeputeerde Joop Boertjens om de regels rond de ESF-gelden (subsidie voor achterstandsgebieden) te versoepelen had Vermeend begrip. "Ik begrijp die hartenkreet maar ik ben ook met handen en voeten gebonden aan de bureaucratie van Brussel. Ik ben gedwongen deze regels in te voeren. Die zijn strenger en ingewikkelder geworden." Wat de minister betreft mag dergelijke bureaucratie geen rol spelen bij de werkzaamheden van het platform. "Als er knelpunten zijn wil ik dat ze me gewoon opbellen. We moeten korte lijnen houden. Zo moet het eigenlijk in heel Nederland. Vaak passen de regels met bij de werkvloer. Laat dat dan weten. In dit platvorm is de praktijk aanwezig. Die weet wat er speelt."

Over enkele jaren wil het kabinet in heel Nederland Regionale Arbeidsrnarkt Platforms invoeren.

(Foto ontbreekt: Minister Willem Vermeend wilde graag als predikant op de kansel van de Abdijkerk in Aduard het gezeldschap toespreken. © Omke Oudeman)

Terug naar Aduard in het Nieuws