Veertig jaar Abdijconcerten (Uit: Westerkwartier, dinsdag 14 november 2000)
ADUARD - In 1961 kwam de toenmalig burgemeester van de gemeente Aduard, Goeman Borgesius, tot de conclusie dat er in bet dorp best iets gedaan kon worden op bet gebied van klassieke muziek. Hij kreeg daarbij de steun van mr. Feldbrugge, het begin van een lange serie Abdijconcerten. Musici naar Aduard krijgen bleek niet zo'n groot probleem te zijn, de dames en heren waren best bereid om te komen, zij konden nu eens een optreden verzorgen buiten de randstad.
In het begin van de Abdijconcerten bestond het publiek vooral uit mensen uit de gegoede stand, klassieke muziek was eigenlijk niet voor de gewone burger. Voor de organisatoren betekende het dat zij het publiek uit een wijde regio moest halen om toch maar vooral een goed bezette Abdijkerk te krijgen. Dat gelukte. In de loop van de jaren veranderde dat echter, ook de 'gewone' burger begon de klassieke muziek steeds meer te waarderen en inmiddels is het zover dat er bij de concerten een gemêleerd publiek uit alle rangen en standen in de Abdijkerk aanwezig is. De stichting mag zich daarbij verheugen in belangstelling uit Aduard alswel uit een wijde regio. Stadjers worden genoteerd als belangstellenden, maar ook uit Noord-Drente weten de liefhebbers de weg naar Aduard te vinden.
In de bijna veertig jaar dat er in bet winterseizoen een serie concerten verzorgd worden is er veel veranderd. Wat gelijk gebleven is, is het niveau van de musici die naar Aduard komen, Er is altijd naar gestreefd om muzikanten van naam te halen, dat streven is er nog steeds, alleen wordt het wel steeds moeilijker. De prijzen die tegenwoordig gevraagd worden gaan veelal boven de begroting van de stichting uit. Een reden om goede musici uit de regio naar Aduard te halen en gelukkig zijn die ook in Noord Nederland te vinden. Zij komen graag, als reden wordt opgegeven dat "de akoestiek in Abdijkerk prachtig is, waardoor het een genoegen is om er te spelen". Musici die uitgenodigd worden reageren vrijwel allemaal positief. Het bestuur van de stichting heeft daar ook een verklaring voor. "Musici die hier gespeeld hebben zijn stuk voor stuk allemaal onder de indruk van de prachtige akoestiek van de Abdijkerk. We horen dat heel vaak en voor hen is dat een reden om naar Aduard te gaan. De van mond tot mond reclame onder de dames en heren speelt daarbij voor ons een heel positieve rol".
Het programma voor de winterseizoenen wordt zodanig vastgesteld dat er voor iedere muziekliefhebber iets bij moet zitten. Het uitgangspunt van het stichtingsbestuur blijft echter dat ieder concert er een moet zijn dat de liefhebbers aanspreekt. De basis daarvan wordt gelegd door op een ongedwongen wijze aanwezig te zijn. Die ongedwongenheid uit zich in bet kopje koffie of thee in de pauze. De muziekliefhebbers zijn genoodzaakt dat in het portaal van de kerk te nuttigen en de 'catering' wordt verzorgd door de leden van het bestuur. "Dat informele blijkt ook aan te spreken, de musici zijn daar ook vaak te vinden en dus kunnen zij ook aangesproken worden. Het geeft een concert in de Abdijkerk een extra dimensie". Bovendien kunnen de prijzen zo in de hand word gehouden. "Wij willen voor een breed publiek werken en de drempel zo laag mogelijk houden, dat kan mede door de kosten in de hand te houden".
Ondanks dat er voor de verschillende concerten een goede belangstelling is, het maximale aantal is 220 bezoekers, wordt het steeds moeilijker het plaatje financieel rond te krijgen. Gelukkig komt er subsidie van het regionaal cultuurplan Westerkwartier, de gemeente Zuidhorn en inmiddels wordt er ook een beroep op sponsors gedaan. Vanuit die hoek komen inmiddels ook reacties, het zouden er best wat meer kunnen en moeten zijn om bet niveau van de concerten te kunnen handhaven.
Daarnaast wil bet stichtingsbestuur ook meer aandacht aan de jeugd gaan schenken. Nu worden er al concerten georganiseerd voor leerlingen uit groep acht van de basisscholen in de oude gemeente Aduard. Dat zou eigenlijk verder uitgebreid moeten worden. Een stap daarvoor is gezet door in april 2001 een muzikaal jeugdprogramma te brengen dat gebaseerd is op de roman 'Erik of het klein insectenboek' van Godfried Bomans. Een muzikale productie die oorspronkelijk voor eeen symfonieorkest werd gemaakt door Willem Frederik Bon. André Arens heeft er een bewerking voor een klein ensemble van gemaakt. Op 6 april is het te zien en te beluisteren in de Abdijkerk in Aduard.
In de tussenliggende tijd zijn er uiteraard nog een aantal concerten, de eerste daarvan is op vrijdag a.s. Meer daarover elders in deze krant. De daar opvolgende data zijn 15 december, Marialiederen en kerstliederen uit de l3e tot l5e eeuw; op 23 februari Mussica Classica, een kamermuziekensemble met werken van o.a. Mozart en Haydn en op 20 april een concert van 'The Gents' een uit veertien leden bestaand jonge mannenkoor die ooit deel uit hebben gemaakt van het Roder Jongenskoor.
(Foto ontbreekt: Van links naar rechts Gerdie Klaassen, zij is na zes jaar gestopt als voorzitter van de Stichting Abdijconcerten, secretaris Wim Bender die eveneens gestopt is, Harry van der Werff de nieuwe voorzitter, Gerrit Kuyk technische ondersteuning en Beate Smeding die de pr verzorgt. Op de foto ontbreken: secretaris Anita Snippe, penningmeester Ada Visserman, alg. adjunct Brain van der Veen, Loeki de Lange, Roel Ekkers, Davien Vonk en Thijs lJzerman. © Wieger Rekker)
Zie ook de concertagenda