Kloostermuseum ziet oplossing in 'wijze mannen' (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 31 augustus 2000)
ADUARD - Het bestuur van het kloostermuseum Stichting Sint Bernardushof in Aduard hoopt met de aanstelling van enkele 'wijze mannen' een einde te maken aan de problemen binnen de gelederen van het museum. In een gesprek met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn heeft het bestuur dit duidelijk gemaakt. Het wachten is nu, volgens voorzitter mevrouw D. Vonk, op de reactie van het college.
Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN
"Ik hoop dat al die indianenverhalen die de ronde doen de wereld uitgeholpen kunnen worden door zo'n commissie van wijze mannen. Van een dreigend faillissement bijvoorbeeld is helemaal geen sprake. Neutrale personen zouden dat uit moeten zoeken en naar buiten brengen. Hoe eerder er een k1eine rapportage komt over hoe het allemaal gelopen is, hoe beter." Ondanks de breuk tussen bestuur enerzijds en de vrijwilligers en conservator anderzijds loopt het museum heel goed zegt mevrouw Vonk; Niet alle 25 vrijwilligers die begin dit jaar hun taken neerlegden uit onvrede over het beleid hebben het museum definitief de rug toegekeerd. Verder valt het met de financiële problemen reuze mee. "Het aantal bezoekers is dit jaar met de helft toegenomen tot een kleine 4000. En wat nog mooier is, die bezoekers hebben relatief ook veel meer omgezet dan vorig jaar."
Om het museum een volwaardige toekomst te gunnen, is volgens de voorzitter de aanstelling van een vakkracht wel broodnodig. Met de ex-conservator Jacob Loer zij n de banden door de conflicten inmiddels volledig verbroken. Loer was gedetacheerd bij de stichting als banenpooler. Het college van B en W drong eerder aan op herstel van de arbeidsrelatie met Loer rnaar het bestuur zag dit niet zitten. "Waar de gemeente natuurlijk mee zit is dat er veel extra geld in scholing van de ex-conservator is gestoken. Dat is echter niet het probleem van het museum. Hij was hier alleen maar gedetacheerd en in dienst van de Stichting Welzijn Westerkwartier. Wat als een paal boven water staat, volgens Vonk, is dat niemand zit te wachten op een tweede kloostermuseum in Aduard. De ex-conservator zei onlangs met de gedachte te spelen zelf een historische vereniging en eventueel een museum op te richten. "Dat is op zichzelf geen constructieve gedachte en een veel te kostbare zaak. Er zitten zoveel haken en ogen aan. Eén museum mag al blij zijn als het echt goed gaat."
Twee jaar geleden werd het museum, dat de Cisterciënzer abdijgeschiedenis tot onderwerp heeft, opgericht door een vriendenclub met behulp van 270.000 gulden gemeenschapsgeld. Al snel ontstonden er problemen tussen conservator, vrijwilligers en bestuur. De onvrede over financieel en organisatorisch beleid leidde uiteindelijk tot een staking van vrijwilligers. Het college van B en W deed enkele maanden geleden de aanbeveling een interimbestuur aan te stellen dat orde op zaken moest stellen. Het bestuur weigerde echter terug te treden waarop vrijwilligers en conservator afhaakten. Vonk hierover: "Sint Bernardushof is een zelfstandige stichting. We zijn als bestuur niet afhankelijk van derden die iets te zeggen hebben. Met ander woorden, er zijn gewoon zaken waarvan we zeggen: 'hier voelen we wel voor en daar voelen we niet voor'."
Naschrift redaktie Aduarder HomePage:
Momenteel hebben zowel de gemeente en de provincie 'door de halsstarige houding van het bestuur en het niet nakomen van gemaakte afspraken' hun samenwerking met het bestuur van het museum opgezegd.