Geen oplossing in conflict bij kloostermuseum

Conservator gaat zelf historische vereniging oprichten.

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 28 juni 2000)

ADUARD - Er is geen oplossing gekomen in het conflict tussen het bestuur van het museum St. Bernardushof in Aduard en de 25 vrijwilligers plus conservator Jacob Loer. De vrijwilligers die in februari uit onvrede over het organisatorische en financiële beleid hun taken neerlegden zien geen weg terug omdat het bestuur weigert terug te treden. Per 1 juli heffen zij zichzelf als groep op. De conservator, die sinds begin dit jaar ziek thuis zit en door het bestuur wordt ontslagen, gaat zelf een historische vereniging oprichten. Hij sluit niet uit dat die vereniging een nieuw klooster- museum zal beginnen.

Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN

Het museumbestuur heeft pas vorige week gereageerd op de begin april gedane aanbeveling van het college van B en W van de gemeente Zuidhorn om een interimbestuur aan te stellen. Uit die reactie blijkt dat het bestuur niet verder wil met de conservator en het vrijwilligersbestand voor een groot deel wil vervangen. Verder wil het bestuur niet terugtreden om een interimbestuur orde op zaken te laten stellen maar een arbitragecommissie aanstellen.

Deze reactie bevestigt voor Jacob Loer de halsstarrigheid van het bestuur. "Dit is een gemiste kans om van een prachtig onderwerp iets moois te maken. Er is op een afstandelijke en onfatsoenlijke manier met de vrijwilligers omgegaan. Dat 25 mensen zomaar aan de kant gezet worden is verbazingwekkend."

Het stoort hem dat het bestuur volhoudt dat persoonlijke conflicten oorzaak zijn van de problemen. "De oorzaak van het probleem is van organisatorische aard. Vanaf de opening bleek het museum een goedlopend bedrijf. Die omslag is door het bestuur nooit gemaakt. Ze wilden alles zelf regelen en bemoeiden zich met de dagelijkse gang van zaken. Dan ontstaan er ook persoonlijke conflicten."

Volgens de conservator was het museum eind vorig jaar eigenlijk al failliet. Bestuursleden van de stichting hebben persoonlijk gaten gedicht. Al kort na de opening onstonden de problemen volgens Loer. Bij de oprichting in 1998 is er 270.000 gulden gemeenschaps- en fondsengeld in het kloostermuseum gestoken. Maar omdat het museum in een stichting is ondergebracht heeft niemand iets te zeggen over het volgens Loer dictatoriale beleid van het bestuur. Hij wil zelf verder met zijn kennis, ervaring en persoonlijke collectie over de Cisterciënzer kloostergeschiedenis in Aduard. "Het is mijn hobby. Ik ben geboren en getogen in Aduard. Na de zomer richten we een historische vereniging op. Die krijgt ook een museale taakstelling. Als er een pand beschikbaar komt kan het zijn dat er een nieuw museum komt. Maar we kunnen ook voorlichting geven en rondleidingen organiseren."

J. Dijkstra, woordvoeder van de opgestapte vrijwilligers, vindt het verschrikkelijk jammer dat er geen opening in het conflict is gekomen. "Niet alleen vanwege de cultuur-historische betekenis van het museum maar ook de vanwege tegenstellingen die in een dorp groeien. Mensen gaan elkaar misschien mijden. Het is hoogst betreurenswaardig." Het bestuur van het museum heeft vorige week via een advertentie een oproep gedaan voor nieuwe vrijwilligers.

Terug naar Aduard in het Nieuws