Sporen van rijk kloosterleven langs Monnikenroute Westerkwartier (Uit: Westerkwartier, dinsdag 6 juni 2000)
ADUARD - Zaterdag opende Mirjam de Meijer, gedeputeerde Cultuur van de provincie Groningen, bij de Abdijkerk in Aduard officieel de Monnikenroute Westerkwartier. Zij deed dit samen met wethouder Froukje Boersma van Zuidhorn. De fietsroute met bijbehorende brochure voert de bezoeker langs de sporen van bet kloosterleven in het Westerkwartier. De route en brochure maken deel uit van het overkoepelende project 1000 jaar Westerkwartier dat door de Provincie gesteund wordt vanuit bet Regionaal Cultuurplan Westerkwartier.
Het Regionaal Cultuurplan Westerkwartier is een samenwerkingsverband van de Provincie Groningen en de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Doel is om samenwerking tussen culturele verenigingen en organisaties van verschillende disciplines in de regio te bevorderen. En daardoor een breder en nieuw cultureel aanbod voor de inwoners te stimuleren. Een voorbeeld van zo'n aanbod is het project waar de Monnikenroute deel van uitmaakt, 1000 jaar Westerkwartier. Dit project loopt tot 1 juli 2002 en bestaat uit een verscheidenheid aan evenementen, exposities en andere activiteiten die de inwoners van de regio op een boeiende manier laten zien, wat er hier het afgelopen millennium gebeurd is en vooral waarom dat gebeurde.
Verder krijgt ook het openluchtspel Bomm'n... Berend en brak woater steun van het Cultuurplan Westerkwartier. Dit openluchtspel vindt plaats op 15, 16 en 17 juni op het landgoed. Coendersborg in Nuis en wordt gebracht door Stichting openluchttheater Spek om Spinnen. Het is een spektakel in de eigen streektaal en speelt zich af in het rampjaar 1672, toen Groningen werd aangevallen door de bisschop van Münster, Cristoph Bernard van Galen, bij ons beter bekend als Bommen Berend. Om hem te stoppen, zette generaal Rabenhaupt een groot deel van het Westerkwartier onder water, met alle gevolgen van dien...