Fietsende monniken gaan terug in de tijd

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, maandag 5 juni 2000)

ADUARD - Spinnende vrouwen, meisjes met kanten schortjes aan, mannen met hoge hoeden op, vrouwen met stola's om de schouders geslagen. Aduard ging zaterdag terug in de tijd. Honderd jaar om precies te zijn. Op de gezellige markt was van alles te zien wat deed denken aan toen. De patatlucht deed daar niet aan af, en ook de moderne parasols voor het dorpscafeetje in oude stijl waar het bier rijkelijk vloeide maakten het er niet minder gezellig om.

Maar fietsende monniken? Deze vreemde verschijning had natuurlijk niks te maken met honderd jaar geleden maar alles met de presentatie van de fietsroute het Monnikenspoor. De mensen van het museum Sint Bernardushof en de stichting tot behoud van Aduarder Monumenten hadden deze voor Aduard feestelijke dag uitgekozen om hun route te presenteren. Het deelproject van 1000 jaar Westerkwartier wordt financieel gesteund door de het Regionaal Cultuurplan Westerkwartier. Bijna was het nog mis gegaan met de presentatie, want pas om twaalf uur 's nachts kwamen de fraaie brochures, die ook een kindvriendelijke beschrijving bevatten, van de persen rollen.

Bestuurleden van beide stichtingen, gedeputeerde Mirjam de Meijer, en wethouder Froukje Boersma reden daardoor -allen in monnikspij gehesen- een 'persvers' stukje van de route. Als ze het totale traject van 35 kilometer hadden gefietst waren ze onder meer langs de Kleiweg, de Hamsterborg en het wierdedorp Ezinge gekomen. Net als langs de restanten van oude dijken en de Aduarderzijlen. Al deze oude cultuurschatten herinneren aan het kloosterleven rond Aduard. Want daar stond tussen 1192 en 1580 een belangrijk Cisterciënzer klooster met uitstraling tot ver in Europa.

Ontginning

Het klooster was van groot belang voor de ontginning van het gebied rond Aduard. De monniken hebben dijken gegraven en kanalen aangelegd. Ze bouwden kerken en zorgden ervoor dat het kloosterbezit -zo'n 6000 hectare- door boeren bewerkt werd. De abdijkerk in Aduard, bij het klooster in gebruik als ziekenzaal, is het enige overgebleven gebouw van dat klooster. Maar het museum Sint Bernardushof heeft vele sporen van het kloosterleven weer naar voren gehaald en in kaart gebracht. Een deel van die kennis is gebruikt om de route Monnikenspoor samen te stellen.

KARIN ZWAAN

(foto's ontbreken:

© Wladimir van der Burgh)

Terug naar Aduard in het Nieuws