Ambulance in Grijpskerk en Oldehove vaak laat

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 11 mei 2000)

Piketdiensten oorzaak van overschrijding aanrijtijden.

ZUIDHORN - De kernen Grijpskerk en Oldehove in de gemeente Zuidhorn scoren erg hoog op de lijst van overschrijdingen van de aanrijtijden van ambulances. Respectievelijk 35,5 en 33,3 procent van de ritten is niet binnen de streeftijd van 15 minuten op de plaats van bestemming. In Zuidhorn is dat percentage 14,7 en in Aduard 7,1. Gemiddeld in de hele provincie is slechts vijf procent van alle ritten te lang onderweg. Volgens de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) vinden de meeste ritten die de vijftien minuten overschrijden buiten de kantooruren plaats. Het geld om de knelpunten op te lossen ontbreekt.

Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN

"In de avonduren wordt er met piketdiensten gewerkt. De ambulances staan bij de mensen thuis. Als ze opgeroepen worden moeten ze eerst de andere bemanning ophalen. Dat kost tijd", legt RAV-directeur J. Schraa een van de oorzaken van de overschrijdingen uit. Dit is een probleem dat zich in de hele provincie voordoet. " Alleen in de stad Groningen staat is nachts een Arriva-ambulance paraat."

Dat Oldehove en Grijpskerk zo extreem hoog uit de bus komen kan te maken hebben met het feit dat deze plaatsen op de rand van de verschillende werkgebieden liggen. In Nuis, Leens en Groningen zijn ambulance-uitvalsbases. Andere oorzaken van overschrijding zijn sneeuw, ijzel, lekke banden en ook in toenemende mate verkeersrernmende maatregelen. De overschrijding bedraagt doorgaans niet meer dan enkele minuten, bij uitzondering duurt het vijf minuten extra. " Maar je zult er maar wonen", zegt Schraa begripvol.

Het probleem wordt door de RAV onderkent en er bestaan ook ideeën over oplossingen. Waar het echter aan ontbreekt is geld om die uit te voeren. " Wat dat betreft zijn we net de thuiszorg die met wachtlijsten werkt. We zien het probleem, we willen van alles. We zouden bijvoorbeeld structurele afspraken met Friesland willen maken. Maar dat kan niet omdat zij ook met tekorten zitten. Ad hoc wordt de ambulance van Buitenpost wel ingezet. En verder willen we nog liever gisteren dan vandaag het geografisch plaatsbepalingssysteern invoeren. Daarmee kan de rneldkamer in één oogopslag zien welke ambulance het snelst ergens kan zijn. Maar hiervoor is vijf ton investering nodig. En dat hebben we niet."

In een brief aan het college van B en W van de gemeente Zuidhorn heeft Schraa de hele problematiek uitgelegd. Het college had om oorzaken en maatregelen gevraagd nadat er vragen waren gesteld over de lange aanrijtijden in Oldehove en Grijpskerk. Wethouder F. Boersma (PvdA) zegt dat het college de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zal houden. "We blijven waakzaam maar we hebben hier natuurlijk niet zoveel over te zeggen. Wat we wel kunnen doen is rekening houden met aanleg van verkeersremmers. Dat gebeurt sowieso al in het overleg met de hulpverleningsdiensten."

Terug naar Aduard in het Nieuws