Boerderij Den Ham in twee dagen platgegooid (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag 29 april 2000)
Aduarder stichting maakt na sloop alsnog bezwaar.
DEN HAM - De boerderij aan de Lageweg 5 in Den Ham is enkele weken geleden door de eigenaar plat gegooid. Daarbij is een grote hoeveelheid puin in de gracht gedumpt en zijn een kastanje en een linde zonder vergunning gekapt. Er was wel een sloopvergunning afgegeven. Toch heeft de eigenaar zich niet aan de regels voor sloop gehouden. Hij had alvorens met het werk te beginnen dit bij de gemeente moeten melden.
De Stichting tot behoud van Aduarder Monumenten heeft a1snog bezwaar ingediend tegen de sloopvergunning. Daarvoor hadden ze vanaf 6 april nog zes weken de tijd. Ze vragen zich in een brief aan het college af wat de zin is van deze bezwaarprocedure als de sloper die termijn niet hoeft af te wachten. Volgens de stichting is de boerderij al op 7 april gesloopt. Wethouder R. Hielerna denkt dat dit op 14 en 15 april is gebeurd. De vergunning is op 11 april gepubliceerd in het Westerkwartier.
Volgens wethouder Hielema, die zeer verrast was door de sloop, kan iemand die bezwaar heeft dit alleen maar voorkomen door zo snel mogelijk een voorlopige voorziening bij de rechter aan te vragen. "Daarom publiceren we ook altijd de vergunningaanvraag. Dan kan men al actie ondernemen. Wij konden deze vergunning niet weigeren. We toetsen op vijf punten: veiligheid, beschermd dorpsgezicht, bescherming nabijgelegen panden, bestemmingsplan en monumentenwet. In dit geval had de eigenaar op alle vijf punten vrij baan." Hielema denkt daarom dat de vergunning stand zal houden in een bezwaarprocedure. De verguningaanvraag is ook voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie. "Die heeft niet gereageerd."
De gemeente zal de eigenaar -Maatschap Laan- van de boerderij aanschrijven over de overtreding van de meldingsplicht. "Dat heeft vooral te maken met milieu-eisen. De sloper moet garanderen dat het sloopafval naar de juiste verwerker is gegaan. We gaan deze mensen ook om bewijzen daarvan vragen. En dat puin moet absoluut weer uit de gracht gehaald. We hebben gehoord dat er tijdens de sloop ook nog brand geweest is. Het is echter zeker dat er geen asbest in de boerderij zat. Dat is voor de sloopvergunning uitgezocht."
Volgens de stichting was de boerderij weliswaar geen rijksmonument maar had hij wel monumentale waarde. Ze vinden het zonde dat de oude kloostermoppen en oude eiken dakspanten nu allemaal verloren zijn gegaan. Hielema is echter van mening dat deze bouwrnaterialen alleen maar behouden kunnen blijven bij de gratie van de eigenaar.