Bestuur museum niet van plan op te stappen

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 24 februari 2000)

Voorzitter: Sint Bernardushof kampt alleen met aanloopproblemen.

ADUARD - Davien Vonk, voorzitter van het bestuur van Museum Sint Bernardushof in Aduard, ziet nog wel degelijk toekomst voor het museum. Zij zegt dit in een reactie op de actie van dertig vrijwilligers van het museum, die zondag hun taken hebben neergelegd. Het bestuur is absoluut niet van plan af te treden en zich te laten vervangen door een interim-bestuur zoals de vrijwilligers eisen. Volgens Vonk wordt het bestuur momenteel opgewaardeerd met enkele nieuwe deskundige leden. Vandaag heeft het bestuur een gesprek met burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn.

Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN

De provinciale museumconsulent, die een tijd als coördinator bij het museum betrokken is geweest, concludeert dat een interim-bestuur de oplossing moet zoeken voor de financiële problemen. De dertig vrijwilligers die bij het museum betrokken zijn, scharen zich achter deze aanbeveling. Zij hebben hun taken neergelegd omdat ze met het huidige bestuur geen toekomst voor Sint Bernardushof zien weggelegd.

Vonk: "Het is een hele vervelende aanbeveling gedaan door mensen die door ons zijn ingehuurd om te bemiddelen in de slechte verhoudingen die zijn ontstaan. Maar de problemen waar we mee kampen zijn aanloopproblemen waarvoor we een oplossing zoeken. Gun ons wat tijd. ledereen is ons gunstig gezind, maar het gaat niet van vandaag op morgen."

Volgens de voorzitter liggen de zaken anders dan de enige betaalde kracht, de conservator -die inmiddels ziek thuis is- en de vrijwilligers denken. "De conservator is degene die de vrijwilligers aanstuurt. Hij wilde heel graag allerlei dingen op de rails zetten, was eigenlijk te ambitieus. Maar het bestuur bepaalde de grenzen en trapte op de rem. Hij concludeerde dat we op zwart zaad zitten en dat er niks mogelijk is. Daardoor is er ook bij de vrijwilligers de indruk ontstaan dat er een financieel probleem is. Dat is een communicatieprobleem, een verschil van inzicht."

Gat in de markt

Volgens de voorzitter komt het museum ruimschoots uit met de exploitatiekosten. "De bezoekersaantallen zijn boven verwachting, in plaats van 1500 per jaar komen er al 3000 per jaar, en het worden steeds meer. Het blijkt een gat in de rnarkt. De Cisterciënzer kloostergeschiedenis staat volop in de belangstelling."

Wat wel opgelost moet worden volgens Vonk is de persoonlijke financiële betrokkenheid van de bestuurleden. "Het klopt inderdaad dat bestuursleden geld in het museum hebben gestopt. We bleken bij de oprichting in 1998 onvoldoende startsubsidie (ruim twee ton, kz.) te hebben. Om de zaken zuiver te maken, zijn we nu bezig subsidiebronnen te vinden. Dat loopt niet in de tonnen maar gaat om tienduizenden guldens." Wat betreft de huisvesting is het museum ook aan het bestuur gebonden. Het pand aan de Hof straat is eigendom van bestuurlid les de Boer, die zelf in het achterhuis woont. "Als wij opstappen zou onmiddellijk het museum dicht gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, Bovendien zouden al onze ideeën dan weg zijn. Om nu te zeggen, Pietje Puk zal het wel even oplossen gaat ons te ver", a1dus Vonk. Ze benadrukt dat de vrijwilligers goud waard zijn voor het museum, maar dat het ook wel erg lastig is om met een groep van dertig mensen te werken. "De een kan maar een paar uur, de ander iets langer." Ze wijst erop dat veel kleine musea "met dit soort ellende" zitten. "Daarvoor zou eigenlijk een soort structurele basisvoorziening moeten komen. Dat ga ik ook aankaarten bij gedeputeerde Mirjam de Meijer."

Terug naar Aduard in het Nieuws