Vrijwilligers Sint Bernardushof leggen taken neer (Uit: Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 23 februari 2000)
Vrijwilligers zeggen vertrouwen in bestuur op nu bestuur weigert af te treden
ADUARD - De dertig vrijwilligers die bij het museum Sint Bernardushof in Aduard actief zijn hebben afgelopen zondag hun taken neergelegd. De financiële en organisatorische problemen bij het museum zijn zo hoog opgelopen dat zij op deze manier niet verder willen. Twee tijdelijk aangetrokken coördinatoren hebben na langdurig onderzoek deze maand de aanbeveling gedaan dat het huidige bestuur moet aftreden en dat er een interim-bestuur moet komen dat de problemen op moet lossen. De vrijwilligers scharen zich achter deze aanbeveling. Het bestuur stapt echter niet op.
Van onze verslaggeefster
KARIN ZWAAN
Woordvoerder J. Dijkstra legt de actie van de vrijwilligers uit. "Het zit ons heel hoog. We verwachten niet dat het museum op deze manier nog toekomst heeft. Nog twee of drie jaar en dan loopt het vast. Dat heeft alles met de financiën en de organisatie te maken. Het leek ons daarom beter de zaak scherp, te stellen. Ons oogmerk is om de zaak weer gezond te krijgen.'
De problemen bij Sint Bernardushof spelen al sinds oktober 1998, ruim een jaar na de oprichting van het museum en zijn van financiële maar ook van relationele aard. Uit de rapportage van de provinciale museumconsulent blijkt het museum opgericht door een groep vrienden. Een van hen, Jacob Loer, werd conservator. Hij werd daarmee werknemer van het stichtingsbestuur. De verwachtingen die betrokkenen van elkaar hebben waren hoog, maar geen van allen had ervaring met het werken in een museum. Eind '98 heeft de conservator al eens met ontslag gedreigd. Eind januari van dit jaar heeft hij zich ziek gemeld.
Een tweede punt is dat het museum al snel met tekorten kampte en dat enkele bestuursleden persoonlijk geld leenden aan de stichting. Daarmee werden de verhoudingen onzuiver.
"Door het ontbreken van een verantwoord financieel beleid verliest het museum op korte termijn elk bestaansrecht. Bovendien zullen door de slechte samenwerking en communicatie de conservator en waarschijnlijk ook de vrijwilligers hun medewerking beëindigen", concludeert de museumconsulent
Om dit sombere scenario te voorkomen volgt de aanbeveling dat het huidige museumbestuur dient terug te treden. Er zal in overleg met gemeente en provincie een interim-bestuur aangesteld moeten worden. Dat nieuwe bestuur zal op zoek moeten naar subsidiebronnen en sponsoren om de exploitatie van het museum sluitend te maken.
De vrijwilligers hebben de kwestie voorgelegd aan het college van de gemeente Zuidhorn. Burgemeester L.J. Klaassen zal nog deze week in overleg met de betrokkenen treden.