Alle kleuren glas in één ondergrondse bak

(Uit: Midweek, woensdag 16 februari 2000)

Zuidhorn wil af van de bovengrondse glasbakken, die vaak doelwit zijn van graffity en voor een hoop lawaai zorgen als de flessen erin kinkelen. De gemeente gaat een voor Nederland vrij nieuw ondergronds systeem een half jaar uitproberen.

ZUIDHORN - Het nieuwe glasinzamelingsysteem is zo simpel als het maar kan. Een grote pvc-buis zit diep in de grond ingegraven. Hij steekt een kleine meter boven de grond uit. In de buis zit een enorme plastic zak die, zodra hij vol is, als een visnet uit het water wordt gehesen en geleegd. Wethouder Riekus Hielema gelooft in het nieuwe systeem dat in Nederland alleen nog maar in de gemeente Barneveld wordt gebruikt. Vanmiddag gaf hij het startsein voor een proef op twee plaatsen in de gemeente.

Alle kleuren glas mogen vanaf vandaag in één ondergrondse bak gegooid worden op het parkeerterrein Overtuinen in Zuidhorn en op de hoek Burgemeester Seinenstraat/Bloemstraat in Aduard. Nieuwe technieken maken het namelijk mogelijk om het glas in een later stadium op kleur te scheiden. Hielema verwacht dat deze manier van inzamelen de gemeente op jaarbasis een besparing van 20.000 gulden oplevert. Als de proef slaagt komen er 21 van deze ondergrondse inzamelpunten. De investering daarvoor bedraagt 100.000 gulden. De grote bakken hoeven minder vaak geleegd te worden. In plaats van 360 lossingen nu hoeft dat straks nog maar 200 keer per jaar te gebeuren.

Nu heeft de gemeente twaalf inzamelpunten voor glas. Die staan allemaal in de buurt van winkels. De nieuwe bakken zullen, bij voorrang, aldus Hielema, in nieuwe wijken worden geplaatst. Ze zijn niet vandalisme gevoelig en -een groot voordeel- ze leveren geen lawaaioverlast op. "Die buis zit zo'n drie meter onder de grond. Het glas ploft erin en je hoort geen gerinkel meer."Met deze plannen komt de gemeente tegemoet aan klachten uit woonwijken dat de inzamelpunten zo ver weg zijn. "De millieuboer haalt ook wel glas op, maar niet iedereen zet het aan de weg. Uit steekproeven is gebleken dat er nog zo'n 46.000 kilo glas per jaar in het huisvuil verdwijnt. 270 ton wordt door de milleuboer opgehaald en 130 ton belandt in de glasbak. Ons streven is dat dit 176 ton wordt."

De proef moet zo'n half jaar duren. En of hij slaagt zal niet aan de techniek liggen volgens Hielema. "wereldwijd is dit systeem al in gebruik. Ik heb zelfs in Zuid-Afrika gezien, afgelopen zomer. Het gaat erom of de inwoners goed reageren. En dat is het proberen zeker waard."

Terug naar Aduard in het Nieuws