Het Wapen van ADUARD

I : 25 februari 1892

"Van zilver beladen met een in lazuur en goud geschakeerde rechter schuinbalk en daar schuinslinks overheen met een kromstaf van goud, in den schildvoet vergezeld van een lelie van keel.

Het schild is gedekt met eene gouden kroon van 5 fleurons, terwijl de schildhouders uit aanziende, van keel getongde, leeuwen in natuurlijke kleur bestaan, rustende de schildhouders en het schildzamen op eene arabesk van sinopel."

Afbeelding afkomstig uit: "Over de drempel", een uitgave van de gemeente Zuidhorn ter ere van het Millenium

Oorsprong/verklaring :

De kromstaf en de lelie zijn een herinnering aan een klooster in de gemeente dat het rijkste en beroemdste was in Groningen en dat gesticht was naar het voorbeeld van het klooster van Clairvaux in de Champagne (lelie).

(Informatie van Ralf Hartemink,, Nederlandse Overheidswapens)


Vanuit het eerste Cisterciënzer klooster in Citeaux (vlakbij Dijon), zijn een viertal dochterkloosters gesticht: La Ferté, Pontingny, Clairvaux en Morimond. Deze vier gingen elk weer eigen kloosters stichten. Het St. Bernardus klooster stamt af van de 'Clairvaux-lijn'. Onderdelen van het wapen van Citeaux zijn ook in het wapen van Aduard terug te vinden. Er zijn ook wapens van de andere kloosters opgenomen.

Lees ook de brief waarin het wapen aan de gemeente Aduard wordt verleend!