Brandblussen zonder rook of vlammenzee

(Uit: Nieuwsblad van het Noorden, vrijdag 16 april 1999)

ADUARD - In het distributiecentrum van de V & D in Aduard blussen de korpsen van Zuidhorn en Oldehove een enorme brand. Tenminste... gezien het blusmaterieel lijkt het erop dat een enorme vuurzee geblust moet worden. In werkelijkheid is er geen vlam te bekennen. De brandhaard is met borden aangegeven.

Het ging gisteravond om een grootschalige oefening. Gespeeld wordt dat in de loods, met een oppervlakte van 36.000 vierkante meter, brand is uitgebroken in het achterste gedeelte. Zo'n tien slachtoffers zijn opgesloten in het voorste deel, waar alleen flinke rookontwikkeling is. Vanwege het uitvallen van de stroom zijn ze het spoor volledig bijster en kunnen ze het pand niet uit. Enkelen hebben bovendien verwondingen opgelopen. Ze worden door brandweerlieden uit hun 'benarde positie' bevrijd voordat de brand op deze ruimte overslaat. In het brandende gedeelte is de sprenklerinstallatie uitgevallen. Daardoor is de brand niet meer onder controle te houden.

Uiteindelijk krijgen de redders assistentie van de korpsen uit Ten Boer, Harkstede, Bedum, Hoogezand, Grootegast en Groningen. Dat betekent dat onder meer bluswagens en een grootvermogenspomp arriveren. Zo is er voldoende bluswater beschikbaar om de brand meester te worden. Doel van de oefening is het bevorderen van de onderlinge samenwerking tussen de korpsen.

"We moeten met z'n allen goed zijn voorbereid om bij grootschalige incidenten adequaat te kunnen ingrijpen", zegt commandant A. Kapinga van het brandweerkorps Zuidhorn. "Door middel van zo'n oefening kunnen we nagaan wat er verbeterd moet worden." Bedrijfsleider A. van Velzen van het distributiecentrum van Vroom & Dreesmann spreekt van een zinvolle oefening. Het centrum is gevestigd in een oud pand met houten vloeren, die erg brandgevoelig zijn. Daarom is het volgens hem een geschikte locatie om te oefenen.

"Terwijl je dingen van tevoren weet, zie je toch dat ze in de praktijk fout gaan." Zo bleek tijdens de oefening dat de geluidsinstallatie, om de aanwezigen in het pand te waarschuwen, het niet deed. De stroom viel uit en de installatie bleek niet aangesloten op het noodaggregaat. "Hier gaan we zo snel mogelijk wat aan doen zegt Van Velzen. Ook de sleutel van een nooddeur was weg, waardoor de mensen de door de vlammenzee bedreigde ruimte niet konden verlaten. "Ook dit mag natuurlijk niet voorkomen", aldus directeur.

Ten slotte zou hij de communicatie met de brandweer graag verbeterd zien. "Je belt op dat er brand is. Ze zeggen vervolgens dat ze eraan komen, maaar laten in de tussenliggende minuten niets van zich horen. Dan zit je je echt te verbijten."

Terug naar Aduard in het Nieuws